Foto:
Foto:
Dva od glavnih treh protagonistov Bukvožerskih debat, Martina Peštaj in Pižama.

Mladoletni upornik v prvi osebi pripoveduje, kako so ga okrivili nemarnosti, ki je povzročila prijateljevo smrt, še nekaj drugih naključij pa je pripomoglo, da se je znašel v vzgojnem zavodu. V njem tudi s pomočjo podkupljivih paznikov vladajo mladoletniške tolpe. Poleg avtorja, sicer odvetnika, bodo danes ob 19.00 v Cankarjevem domu o mladinski problematiki razmišljali psiholog Janez Bečaj, Martina Peštaj, Boštjan Gorenc - Pižama, dijaki, študentje in ostali ljubitelji knjig.

Mladinska literatura o kruti realnosti
Roman odlikuje avtorjevo odlično poznavanje mladinske problematike, h kateremu veliko pripomore tudi Karlovškovo odvetniško delo, zaradi katerega se bralci prepričljivo soočijo s kazenskimi, sodnimi in družbenimi razmerami, ki vladajo pri nas. V delu so jasna namigovanja na Gimnazijko Antona Ingoliča, roman pa ponuja tudi povsem drugačen pogled na mladostno problematiko kot večina slovenske mladinske literature.

Za spodbujanje branja in razmišljanja
Cikel Bukvožerskih debat so v Cankarjevem domu začeli januarja, z njimi pa so želeli popularizirati branje in mlade spodbuditi k prepoznavanju pomembnih vprašanj in protislovij sodobne družbe, kot so nestrpnost, drugačnost, nasilje, stereotipi in ksenofobija. Srečanja pripravljajo psihologinji Nataša Bucik in Martina Peštaj ter Boštjan Gorenc - Pižama, prevajalec in gimnazijski profesor.