Razstava novih knjig in spremljajoče kulturne prireditve Slovenskega knjižnega sejma, ki poteka pod motom Skodelica knjige, bo v Cankarjevem domu za javnost odprta med 1. in 5. decembrom. Foto: Knjižni sejem
Razstava novih knjig in spremljajoče kulturne prireditve Slovenskega knjižnega sejma, ki poteka pod motom Skodelica knjige, bo v Cankarjevem domu za javnost odprta med 1. in 5. decembrom. Foto: Knjižni sejem
25. slovenski knjižni sejem
Letos so organizatorji sledili motu, da noben založnik ne sme ostati brez razstavnega prostora, in tako se predstavlja 111 razstavljavcev. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Svetlana Makarovič
Med literarnimi gosti foruma, ki jim bod lahko prisluhnili obiskovalci, je tudi priznana pisateljica in pesnica Svetlana Makarovič. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Knjižni sejem, ki bo med 1. in 5. decembrom potekal v Cankarjevem domu, so odprli na predvečer v Linhartovi dvorani s slavnostno podelitvijo Schwentnerjeve nagrade, nagrade za najlepšo slovensko knjigo, priznanja krilati lev, nagrade za najboljši literarni prvenec in priznanja za mladega prevajalca. Sprejema sta se poleg številnih knjižnih moljev udeležila tudi ministrica za kulturo Majda Širca ter minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.
Organizatorji so letos sledili motu, da ne sme noben založnik ostati brez razstavnega prostora, zato je tudi tako veliko predstavljajočih se založnikov. V okviru foruma za obiskovalce se bo v drugem preddverju Cankarjevega doma vsak dan med 10.00 in 20.00 zvrstilo 44 različnih dogodkov. Uprizorili bodo nekaj otroških predstav, predstavili nekaj knjig in gostili avtorje, kot sta Neža Maurer in Svetlana Makarovič. Pripravljajo delavnice in druge predstave, nastopila pa bo tudi glasbena skupina MI2.
Program foruma je namenjen tudi otrokom, ki jim bodo v dopoldanskem času ponudili obiske pri založnikih. Na program z naslovom Šolski knjigosled se je po navedbah Vlada Grlica prijavilo okoli 2.500 otrok iz 40 šol. V Šolskem knjigosledu sodeluje 20 založnikov, obsegal pa bo tudi otroške predstave in pogovor z mladinskimi avtorji, Andrejem Rozmanom - Rozo, Janjo Vidmar in Primožem Suhodolčanom.
Kako vpliva knjiga na mesto in kako mesto na knjigo?
V prvo preddverje bo postavljena debatna kavarna, na kateri se bo zvrstilo 23 pogovorov. Na teh se bodo lotili različnih tem, od bralnikov knjig in e-knjig do opismenjevanja otrok. Spraševali se bodo še, kakšno je življenje pisatelja in kakšen vpliv ima knjiga na mesto in obratno. Pozabili pa ne bodo niti letošnjega 80. jubileja klasičnega filologa Kajetana Gantarja in se posvetili pojmu sage.
Evropske založniške prakse iz prve roke
V literarnem klubu Lili Novy bodo v okviru Založniške akademije gostili Virginie Claysen in Marca Degouvenaina iz Francije, Norberta Schaepeja iz Nemčije in Christopherja Maclehosea iz Velike Britanije, ki bodo na svojih predavanjih osvetlili evropske založniške prakse.

Postaja: poezija

Poleg prireditve Pokusimo besedo oz. Odprti oder Društva slovenskih pisateljev bo slovenski knjižni sejem pospremilo tudi več razstav. V Klubu Cankarjevega doma je zamišljena poslušalnica poezije Postaja: poezija, v kateri bo mogoče uro pred začetkom prireditev sejma poslušati izbor pesmi iz zbirke Molitve Mihe Pintariča, ki jih interpretira Igor Samobor.