Lani je nagrado za najboljše esejistično delo prejela Ivana Djilas za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho, ki je izšla pri založbi Goga. Foto: MMC RTV SLO
Lani je nagrado za najboljše esejistično delo prejela Ivana Djilas za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho, ki je izšla pri založbi Goga. Foto: MMC RTV SLO

Večer se bo začel danes ob 18.00, ko bodo svoja dela v pogovoru z Ignacijo Fridl Jarc predstavili nominiranci in nominiranke Andrej Blatnik, Helena Koder, Nataša Kramberger, Denis Poniž in Tone Vrhovnik Straka. Zatem bodo razglasili dobitnika, slavnostna podelitev nagrade pa bo v soboto, 21. septembra, na Trubarjevi domačiji na Rašici. Nagrado za najboljšo knjigo esejev v preteklem letu podeljuje Društvo Marjan Rožanc – tokrat jo bo podelilo že dvaintridesetič.

Andrej Blatnik je nominiran za delo Knjige na poti in drugi eseji, Helena Koder za knjigo Krošnja z neznanimi sadeži, Nataša Kramberger za eseje Po vsej sili živ, Denis Poniž za Videnji in vedenji ter Tone Vrhovnik Straka za Si danes vzel tablete?.

Prazen stol za Manco Košir
Dela je izbrala žirija, ki jo letos sestavljajo Barbara Pogačnik (predsednica), Aleš Berger, Ifigenija Simonović in Nada Šumi. Žirija je obravnavala 18 knjig esejev, ki so izšle med 1. julijem lani in 30. junijem letos. Članica letošnje žirije je bila tudi pred kratkim umrla Manca Košir, tudi ena od soustanoviteljic Rožančeve nagrade, ki je sodelovala pri obravnavanju knjig vse do zadnjih dni življenja, zato žirija letos simbolno še ohranja njen "prazni stol".

Sorodna novica Andrej Blatnik: Knjige na poti

Zbirka esejev Andreja Blatnika Knjige na poti in drugi eseji, ki je lani izšla pri uredništvu LUD Literatura, se naslanja na avtorjevo strokovno znanje; piše z zornega kota izjemnega poznavalca zakonitosti knjižnega trga, slovenskega in svetovnega, ki se spreminjajo, ali prilagajajo novim razmeram, zaradi česar tiskani mediji oklevajoče, a naglo prehajajo v digitalni okvir, je zapisala žirija.

Sorodna novica Helena Koder: Krošnja z neznanimi sadeži

Bogat esejistični prvenec scenaristke in režiserke Helene Koder Krošnja z neznanimi sadeži, izdan letos pri Mladinski knjigi, je delo osebnosti v zreli dobi človekovega življenja, "je krošnja, polna sadežev, ki nosijo imena neskončnih stvari: pisanje, materinščina, spomin; vse, kar vedno znova zori v literaturo", so zapisali v obrazložitvi nominacije.

Sorodna novica Nataša Kramberger: Po vsej sili živ

Nataša Kramberger bralca v organskem dihanju svoje pripovedi o sonaravnem kmetovanju v svetu iskanja produktivnosti in dobička popelje čez calvinovski vrtinec pokrajin, zaznamovanih s podnebnimi spremembami, je o nominiranem delu Po vsej sili živ, ki je izšlo letos pri založbi Goga, zapisala žirija.

Sorodna novica Denis Poniž: Videnja in vedenja

Knjigo esejev Videnja in vedenja Denisa Poniža, ki je izšla lani pri Slovenski matici, je po oceni žirije neomajna kritika sodobnega časa. Vprašanje eseja kot literarne zvrsti je avtor postavil ob avtobiografske in filozofsko-sociološke razmisleke o odnosu do življenja.

Tone Vrhovnik Straka: Si danes vzel tablete?

Knjiga Toneta Vrhovnika Strake Ali si danes vzel tablete?, ki je izšla lani pri društvu za vseživljenjsko pomoč Poglej, je zapisana v mejnem esejističnem žanru, pogumno, z misijo razumnega oporečnika in avtorjevo lastno izkušnjo pričuje o oblikah blodenj in norosti, beremo v obrazložitvi.

Pred nocojšnjim srečanjem z izbranimi esejistkami in esejisti v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu in razglasitvijo dobitnice ali dobitnika Rožančeve nagrade so v torek pred nekdanjo hišo družine Marjana Rožanca v Volčjem Gradu položili venec v pisateljev spomin, v Kulturnem domu v Volčjem Gradu pa je sledil pogovor z avtoricami in avtorji nominiranih knjig.