Ivan Cankar (1876–1918). Foto: dLib
Ivan Cankar (1876–1918). Foto: dLib

"Spremenili smo se. Oči, ki te berejo, so drugačne. Zato bomo v tvojih delih poslej odkrili marsikaj, česar še ne poznamo," nadaljuje misel Uršula Cetinski na današnji dan, ko mineva 144 let od rojstva Ivana Cankarja, slovenskega pisatelja, pesnika in dramatika. Rodil se je Na klancu na Vrhniki, umrl pa leta 1918 v Ljubljani.

Uršula Cetinski pred
Uršula Cetinski pred "Cankarjevo kocko" pred Cankarjevim domom, ki jo je izdelal Slavko Tihec. Foto: Peter Uhan

Slovesnost ob obletnici rojstva
V Cankarjevem domu (CD) so pripravili simbolično slovesnost Umetniku v spomin: Vse najboljše, Ivan Cankar! Na Facebookovi strani in kanalu YouTube CD-ja sta dramski igralec Primož Pirnat in harmonikar Marko Brdnik interpretirala črtico Poet.

V CD-ju sicer občinstvo vsako leto nagovorijo v živo, a se bodo tokrat zaradi izredne situacije z njim srečali po spletu. Slovesnost na daljavo se bo začela z uvodnim nagovorom generalne direktorice, ki bo ob spomenik Ivana Cankarja na ploščadi pred CD položila šopek krizantem, so zapisali v sporočilu medijem.

Kot nekakšna slutnja
"Pisca veselih in žalostnih zgodb, ki jih danes prištevamo v vrh slovenske literature, ne bomo nikoli do konca spoznali. To je vesela usoda vseh velikih umetnikov in njihovih umetniških del. Ravno v tem je pravzaprav vsa skrivnost. Tudi pri Cankarju. V gledališču ga lahko uprizarjamo v neskončnost, ker se zdi, da bomo v njegovih dramah vedno znova našli še nekaj neodkritega, neizpovedanega kot nekakšna slutnja,"
je še zapisala Uršula Cetinski.

"Ko bom jaz imel spomenik, hočem takega, da bom sedel, ne maram stati," je nekoč dejal Ivan Cankar. Danes njegov kip stoji na Vrhniki ob Tržaški cesti. Foto: BoBoFoto: BoBo

S Cankarjem se prvič srečamo kot otroci in beremo o hruškah, ki jih je grešno pohrustal, zato ga peče vest, še opisujejo v CD-ju. "Tudi kot najstniki Cankarju ne moremo čisto ubežati; radi smo svobodni, in kar je predpisano, nam ni zelo pri srcu. Ko pa odrastemo, si Cankarja, če le hočemo, končno lahko privoščimo samo zato, da bi uživali." Isto črtico lahko preberemo petič ali dvajsetič, pa jo bomo vsakič doživeli kot skrivnost, ki je ni mogoče do konca doumeti, so še zapisali.

Isto črtico lahko preberemo petič ali dvajsetič, pa jo bomo vsakič doživeli kot skrivnost, ki je ni mogoče do konca doumeti.

.

Pisateljski začetki v dijaškem društvu Zadruga
Cankar se je rodil leta 1876 na klancu siromakov na Vrhniki. V ljubljanski realki se je pridružil dijaškemu društvu Zadruga, kjer se je spoprijateljil z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom in Otonom Župančičem, s katerimi je postal prepoznavna četverica, ki je jezikovno in umetniško prenovila slovensko književnost.

Cankarjev opus je obsežen in raznovrsten. Pisal je pesmi, črtice, novele, povesti in romane, drame, eseje, satire, polemike, podlistke ter kritične spise in politične članke. Njegove začetke predstavljajo pesniška zbirka Erotika, zbirka Vinjete in dramska igra Romantične duše. Pesništvo je kmalu opustil in se posvetil proznim in dramskim delom. Krajšo prozo je pisal pod vplivom romantike, naturalizma in dekadence, v povestih in romanih pa se čuti vpliv simbolizma in impresionizma.

Drame, ki še vedno redno gostujejo na slovenskih odrih
Dramska dela je sprva ustvarjal pod vplivom Ibsena in Gogolja, s poznejšimi dramami (Za narodov blagor, Kralj na Betajnovi, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Hlapci, Lepa Vida) pa je slovensko dramatiko pod vplivom nove romantike obogatil s psihološko, socialno in pesniško dramo, komedijo in burko.

Sorodna novica Kdo bo dobil prvo Cankarjevo nagrado?

Kdo bo dobil prvo Cankarjevo nagrado?
V letu 2020 bodo sicer prvič podelili Cankarjevo nagrado. Zanjo se lahko potegujejo leta 2019 izdana izvirna književna dela v literarnih zvrsteh, v katerih je ustvarjal Cankar. Za Cankarjevo nagrado, poklon velikemu književniku in obenem priznanje za najboljše izvirno literarno delo preteklega leta v slovenskem jeziku, so nominirani Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Brane Senegačnik. Nagrado bodo podelili letos prvič, in sicer na Vrhniki, ko bodo to dopuščale razmere.

Ivan Cankar: Za narodov blagor
Ivan Cankar: Pohujšanje v dolini šentflorjanski