Distorzija je prvenec 34-letnega pisatelja. Foto:
Distorzija je prvenec 34-letnega pisatelja. Foto:
Tone Partljič
Žirijo je vodil predsednik Tone Partljič.
Glasba ima v romanu pomembno vlogo, a se bodo v njem našli tudi tisti, ki niso privrženci punka. Foto: EPA

Nagrado, ki jo podeljuje časopis Večer, je prejel za svoj prvenec Distorzija, ki je v zbirki Najst izšel pri Cankarjevi založbi. Na 317 straneh avtor razvije zgodbo, ki jo sam opisuje kot "grobo, a poetično rock'n'roll zgodbo o življenju sodobnih najstnikov v Ljubljani".

Nagrado, za katero so bili nominirani še Barbara Gregorič Gorenc s pesniško zbirko Tri pike..., Slavko Pregl s Spričevalom, Janja Vidmar s Fanti iz gline in Danila Žorž z Izkopom (zadnji trije so napisali romane), bo Dim prejel na srečanju slovenskih mladinskih književnikov Oko besede 17. novembra v Murski Soboti.

Žirija zadovoljna s sezono na splošno
Bero književnih del, namenjenih otrokom in mladini, je presojala žirija, v kateri so pod vodstvom Toneta Partljiča zavzeto brale še Ida Mlakar, Darka Tancer Kajnih, Vida Medved Udovič in Petra Vidali. Partljič je ob sklepu dela zapisal, da je bila lanska sezona ustvarjalna in produktivna, saj bi med nominirance zlahka uvrstili več kot pet del.

Tudi odločitev za zmagovalca ni bila lahka, a so se žiranti soglasno odločili, da z večernico razveselijo Dušana Dima. V utemeljitvi so zapisali, da jih je prepričal s silovito in eruptivno, s čustvi nabito, iskreno in prepričljivo pripovedjo. Delo je avtor po njihovih besedah sicer namenil mladim, a zaradi svoje univerzalnosti zlahka presega generacijske okvire. V ospredju romana je punk, a za njegovo sporočilnost ni tako pomemben.

Delo je pravi razvojni roman
"Glasba je za Piksija več kot zgolj zabava: je način samorealizacije, iskanje lastne identitete ter ustvarjalno dejanje, ki mu ga hladna in odtujena družina pa tudi širše okolje noče priznati. Fant mora za dosego svojega cilja premagati številne zunanje in notranje prepreke: opraviti s šibko samopodobo, se soočiti s svojo spolno vlogo, vztrajati kljub neobčudovanju in nezaupanju družine ter posmehu vrstnikov, preseči ljubezensko razočaranje in odkriti, kaj je v odnosu pristno in kaj ponarejeno, opraviti s čustveno izpraznjeno in prenarejeno glasbeno konkurenco, poleg tega pa se znajti še v številnih finančnih težavah, zgladiti odnose med člani skupine in se ob tem tudi sam učiti sprejemanja sebe in drugih," je zapisala žirija, ki je sklenila, da je delo pravi razvojni roman, saj protagonist ob skrajnih naporih doživi pomembno notranjo preobrazbo.