Roman so dobro sprejeli tudi bralci, saj so ga že ponatisnili, v kratkem pa izide tudi v Italiji pri založbi Barbes Editore. Foto: Mladinska knjiga
Roman so dobro sprejeli tudi bralci, saj so ga že ponatisnili, v kratkem pa izide tudi v Italiji pri založbi Barbes Editore. Foto: Mladinska knjiga
Lainšček se skozi temeljit in neizprosen razmislek o romskem življenju dotika tudi aktualnih vprašanj.

Letos je komisija deset finalistov, za evropsko književno nagrado (Europe Book Prize), izbrala med 88 deli iz 27 evropskih držav, nagrajenec pa bo znan decembra. Med nominiranimi romani je tudi Lainščkovo delo Nedotakljivi, ki je letos izšlo pri Mladinski knjigi v mednarodni zbirki Miti, spomladi pa se je potegovalo za kersnikovo nagrado, ki jo je prejel Štefan Kardoš za roman Rizling polka.

V Nedotakljivih se tudi tokrat Lainšček loteva svoje priljubljene teme - Romov. Tokrat je zgodbo razpel med štiri generacije balkanskih Romov, začenja pa se z legendo o ciganskem kovaču, ki je skoval žeblje, s katerimi so križali Ješuo ben Miriama (oz. Jezusa). A Cigan zadnjega žeblja ni mogel več "pogasiti", zato so Jezusa pribili na križ s tremi žeblji, četrti žebelj pa še zmeraj razbeljen potuje z enega konca sveta na drugega in preganja njegove potomce.

Moški svet Romov
Celotno zgodbo pripoveduje nesojeni ciganski kralj Lutvija Belmoldo aus Shakahi Gav, poleg njega pa v romanu zaznamovanem z moškimi liki, nastopajo še ded Jorga Mirga, romunski Rom, ki uide iz nacističnega taborišča in po drugi svetovni vojni pribeži v Titovo Jugoslavijo, oče Ujaš Mirga, tihotapec s tržaške tržnice Ponte Rosso in sin Dono Belmoldo Mirga, otrok osemdesetih in protagonist iz časa neposredno pred razpadom komunistične Jugoslavije.

Po motivih romana že nastaja scenarij za celovečerni igrani film z delovnim naslovom Shangai, avtorja pa sta, tako kot pri letošnjem filmskem hitu Petelinji zajtrk, avtor sam in režiser Marko Naberšnik.

L. Š.