Trojico novih kritikov festivala Pranger, ki se bo odvil v juliju v Ljubljani in Rogaški Slatini, tvorijo Silvija Žnidar, Alen Albin Širca in Denis Škofič.

Avtorji pesniških zbirk, ki jih bodo pretresali na 19. Prangerju. Foto: Festival Pranger
Avtorji pesniških zbirk, ki jih bodo pretresali na 19. Prangerju. Foto: Festival Pranger

Znano je, da festival Pranger v središče s kritiško refleksijo devetih pesniških zbirk postavlja dostojanstvo umetnosti in spoštljivo razpravo. Katere naslove je torej izbrala trojica novih kritikov?

Silvija Žnidar je za srečanje izbrala Nino Dragičević in njeno zbirko To telo, pokončno (Škuc), ki ji je prineslo Jenkovo nagrado, Jerneja Županiča in Orodje za razgradnjo imperija (LUD Literatura) ter Natalijo Milovanović in njen prvenec Samoumevno (CSK).

Alen Albin Širca se je odločil za zbirke Odhajanje za začetnike (Beletrina) Cvetke Lipuš, Zmaj (Litera) Mete Kušar in Brez slovesa Neže Zajc (Slovenska matica).

Po izboru Denisa Škofiča pa se bo razpravljalo o zbirkah Skupinsko sliko (Cankarjeva založba) Janeza Ramoveša, Rujenje (CSK) Kristine Hočevar in Selišča (Litera) Kristine Kočan. Vsa dela, ki si po oceni kritikov zaslužijo posebno obravnavo, nosijo letnico 2021.

Arsove recenzije izbranih pesniških zbirk
Sorodna novica Stritarjev nagrajenec Robert Kuret, avtor, "ki se ne boji ubiranja neuhojenih poti"

Kritiške razprave bo od 7. do 9. julija v Rogaški Slatini vodila Maja Šučur, 5. in 6. julija pa se bosta v Ljubljani odvili še konceptualna razprava in Prangerjev pesniški večer.

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bo na sklepni prireditvi podelilo Stritarjevo nagrado za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko. Lani jo je prejel Robert Kuret.

Že maja pa bo v Rogaški Slatini zaključek natečaja Ela – Mali Pranger za osnovnošolsko poezijo, jeseni bo v Ljubljani in Mariboru sledil še mentorski program za mlade kritike Kritiški studio, so še sporočili organizatorji.