Svojo avtobiografijo je Grass izdal pri oseminsedemdesetih. Foto: RTV SLO
Svojo avtobiografijo je Grass izdal pri oseminsedemdesetih. Foto: RTV SLO
Günther Grass
Številni so Grassa okarali zaradi molka, pojavile so se celo zahteve po odvzemu Nobelove nagrade. Foto: EPA

Nemški nobelovec v svoji avtobiografiji Beim Haeuten der Zwiebel (Ob lupljenju čebule) popisuje svoje izkušnje, ki jih je dobil med kratkim služenjem v SS-u. Kot je izdal že v intervjuju za sobotno izdajo enega izmed nemških časopisov, so bile te drugačne, kot je bilo znano do zdaj, saj je 60 let skrival svoje udejstvovanje.

V nekaterih knjigarnah knjiga že razprodana
Za knjigo je bilo že pred uradnim izidom toliko zanimanja, da je knjiga, izdana v 150.000 izvodih, v nekaterih knjigarnah že pošla. K naročanju - in branju - je pozval tudi avtor sam, ki je po plazu kritik, ki so se nanj usule zaradi služenja v sprva elitni enoti nemške vojske, v katero so proti koncu vojne vpoklicevali tudi številne mladoletne, predvsem pa zaradi njegovega molka o tem.

Grass: Kritiki naj preberejo knjigo
Günter Grass, ki je vsaj pred razkritjem veljal za eno največjih moralnih avtoritet v Nemčiji in spadal tudi med vodilne nemške pisce, saj je med drugim leta 1999 prejel Nobelovo nagrado za književnost, je na kritike odgovoril, naj si pač vsak sam prebere knjigo in oceni njegova dejanja.

Kot je dejal Grass, se je za pisanje o do zdaj zamolčanem obdobju svojega življenja, o katerem je vedela le njegova žena, niti uradni biograf pa ne, odločil, ker mu je skrivnost težko ležala na duši. Tako je zapisal, da je pri 15 letih zaprosil za sprejem na podmornico, vendar je bil zavrnjen, dve leti kasneje pa so ga vpoklicali v SS, v katerem ni po svojih besedah sprožil niti enega strela.