Pisma Charlotte Bronte kažejo, da je pisateljica zares občutila nekaj krivde zaradi domnevnega klevetanja šole Williama Carus-Wilsona. Foto:
Pisma Charlotte Bronte kažejo, da je pisateljica zares občutila nekaj krivde zaradi domnevnega klevetanja šole Williama Carus-Wilsona. Foto:
Charlotte Bronte: Jane Eyre
Roman Jane Eyre je doživel tudi že nekaj prenosov na filmski trak.

Ali roman sploh obstaja, niti ni jasno, vemo pa, da je Charlotte nameravala predelati roman, ki ji je prinesel skoraj večno slavo. Vzrok za Charlottin namen je bila grožnja s tožbo. Pred kratkim je na dan prišlo pismo Williama Carus-Wilsona, ravnatelja šole, ki jo je obiskovala tudi Charlotte. Ta naj bi namreč svoj prikaz krutega življenja učencev na šoli Lowood, na čelu katere stoji zlobni ravnatelj Brocklehurst, zasnovala ravno na svoji izkušnji. To je bilo vsaj Carus-Wilsonovo mnenje, ki je zato Charlotte obtožil klevetanja njegove šole in ji zagrozil s tožbo.



Privrženci kulta sester Bronte
Pisma, ki jih je vnuk ogorčenega ravnatelja v njegovem imenu pisal pisateljici, bodo kmalu zamenjala lastnika. Dražbena hiša Mullock Madeley jih namerava junija prodati najboljšemu ponudniku. Zaradi pravega "kulta", ki se je spletel okoli dela sester Bronte, lahko pričakujemo, da bo pridobitev precej olajšala kupčev bančni račun. Za vsako od pisem naj bi bilo teba odšteti vsaj 150 evrov.

Strokovnjak za stare knjige in dokumente Richard Westwood-Brookes pa zagotavlja, da bi bil rokopis "alternativne" različice Jane Eyre vreden pravo premoženje, vsaj 150.000 evrov. Toliko naj bi bil tudi vreden, saj velja za enega najboljših romanov 19. stoletja. Vse tri sestre - Charlotte, Emily in Anne - pa še danes uživajo sloves odličnih pripovedovalk življenjskih zgodb. Priljubljenost književnosti sester Bronte pa potrjujejo tudi množice, ki se vsako leto zgrinjajo v njihovo rojstno mesto Haweorth v severni Angliji.