Foto: Reuters/AP
Foto: Reuters/AP
Sorodna novica Nov mladinski roman J. K. Rowling, ki pa nima nobene povezave s Potterjem

Pripoved The Christmas Pig spremlja Jacka, ki na božični večer izgubi ljubega plišastega prašička po imenu Dur Pig. Sicer dobi zamenjavo, božičnega pujsa iz naslova, a Jack se vseeno odpravi na lov za svojim najboljšim prijateljem, lahko preberemo na avtoričini spletni strani.

Njena najnovejša knjiga za otroke bo namenjena otrokom, starejšim od osem let. Izšla bo v Veliki Britaniji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Irski, Indiji, ZDA, Kanadi in drugod, prevedena pa bo v več kot 20 jezikov. Zvočnica bo na voljo v angleščini, španščini, nemščini, francoščini, japonščini in italijanščini.

Dobrodelna ... pošast, ki žre otroke
Knjiga The Christmas Pig bo izšla manj kot leto dni po tem, ko je Rowlingova izdala pravljico The Ickabog. The Ickabog je najprej "izhajal" na spletu, po poglavjih. Knjigo je namenila otrokom v času zaustavljenega javnega življenja zaradi pandemije novega koronavirusa. Novembra je nato izšla še v obliki knjige, elektronske knjige in zvočnice, pri čemer naj bi avtorica tantieme namenila za projekte za pomoč skupinam, ki jih je prizadela pandemija.

"Božični večer je čas za čudeže in neuresničljive sanje, čas, ko vse stvari lahko oživijo ... celo igrače." Foto: Spletna stran J. K. Rowling
Sorodna novica J. K. Rowling z novo knjigo sprožila nov niz vprašanj o njenih pogledih na transspolne ljudi

Sanjska zgodba o uspehu
J. K. Rowling je seveda znana predvsem po seriji knjig o Harryju Potterju. Idejo zanjo je dobila leta 1990 med vožnjo z vlakom; do takrat ni še nikoli poskušala napisati ali izdati knjige. Pisanje prvenca – poznamo ga kot roman Harry Potter in kamen modrosti – ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je zanjo po številnih zavrnitvah končno našla založbo. Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju, je izšel leta 2007.

Štiri leta po izidu prve knjige se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu. Po zaključku Harryja Potterja je izdala več romanov za odrasle, ki so sicer priljubljeni, a niso dosegli slave njene mladinske serije.

The Christmas Pig bo pisateljičino prvo novo delo za otroke, odkar je leta 2019 postala tarča ostrih kritik zaradi svojih transfobnih komentarjev na Twitterju. Za svoja stališča se ni nikoli opravičila, zaradi česar se je od njenih besed javno distanciralo več zvezdnikov slavne filmske franšize (tudi Daniel Radcliffe, Rupert Grint in Emma Watson).