Brina Svit že več kot 25 let živi in ustvarja v Parizu. Foto:
Brina Svit že več kot 25 let živi in ustvarja v Parizu. Foto:
Brina Svit
Francoska akademija jo bo za roman Srce odveč nagradila z nagrado Mauricea Genevoixa.

Zamisel je bila, da napišem dobro ljubezensko zgodbo. Kar je lep izziv.

Brina Svit

Odveč srce, ki ga je v Sloveniji izdala Cankarjeva založba in je na začetku leta že izšel v Franciji, so predstavili v hotelu Mons. Slovenska različica je že priromala na knjižne police, zato naj postrežemo s kratkim začetkom: pripoveduje zgodbo o Lili, ki je razdvojena med dve materi, dve domovini in dve ljubezni. Jeseni bo Francoska akademija pisateljici za ta roman podelila nagrado Mauricea Genevoixa.

Brina Svit s svojo družino živi v Parizu že več kot 25 let. Svoje umetniško ustvarjanje je začela s pisanjem scenarijev, radijskih iger in proze. Poročala je tudi za časopise in snemala kratke filme. Za dva kratkometražna filma je prejela tudi nagradi, najprej leta 1989 nagrado publike na festivalu v Dunquerqu za film Nikola in leta 1990 nagrado žirije na festivalu v Grenoblu za film Balkon.

Junakinje, razpete med Slovenijo in tujino
Svojo prvo knjigo April je objavila leta 1984, štiri leta pozneje pa so ji sledila Navadna razmerja, zanimiv preplet njenega pisemskega dopisovanja s Petrom Kolškom. Nase je opozorila tudi z romanom Con brio, ki je bil leta 1998 nominiran za kresnika. Roman Smrt slovenske primadone (2001), tako kot njen zadnji roman Srce odveč, predstavlja žensko junakinjo, ki je razpeta med Slovenijo in tujino.

Leta 2002 se je avtorica podala na rezidenco baronice Beatrice Monti della Corte Rezzori v italijansko Toskano in tam ustvarila roman Moreno, ki je naslednje leto izšel v slovenščini in francoščini. Svoje romane v francoščini že več let izdaja pri priznani založbi Gallimard, z vsakim novim romanom pa postaja kot pisateljica vse bolj cenjena tudi v Sloveniji.

Zamisel je bila, da napišem dobro ljubezensko zgodbo. Kar je lep izziv.

Brina Svit