Leonard Cohen (1934–2016). Foto: EPA
Leonard Cohen (1934–2016). Foto: EPA

Leonard Cohen je roman Balet gobavcev (A Ballet of Lepers) napisal v svojem rodnem Montrealu v zgodnjih letih kariere. Roman se osredotoča predvsem na "strupene odnose in trud posameznika, da jih vzdržuje", je po pisanju The Guardiana navedeno v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Umrl je nepoboljšljivi kanadski romantik Leonard Cohen

"Moj dedek je prišel živet k meni ..."
Kot je v njegovi biografiji, naslovljeni Various Positions, zapisal Ira B. Nadel, 91-stranska knjiga "pripoveduje zgodbo o 35-letnem prodajalcu, ki sprejme svojega ostarelega dedka" v tesno stanovanje v penzionu. "Dedek je nagnjen k napadom nasilja, pripovedovalec (ki ostaja neimenovan) pa v sebi odkrije prebujajoče se nasilje," je še mogoče prebrati v biografiji.

Nadel je zapisal še, da roman izkazuje "naraščajoč občutek za judovsko zgodovino in tragedijo", torej tematiko, ki se je razvila v Cohenovi poznejši poeziji in odraža "težave, s katerimi se je Cohen spoprijemal s svojim senilnim dedkom, čeprav brez te mere nasilja".

Roman odprejo naslednje vrstice: "Moj dedek je prišel živet k meni. Ni imel kam drugam. Kaj se je zgodilo z vsemi njegovimi otroki? Smrt, razpad, izgnanstvo – komajda kaj vem."

Leonard Cohen: The Favorite Game. Foto: Amazon
Leonard Cohen: The Favorite Game. Foto: Amazon

Po avtorjevem mnenju boljši roman od objavljenega prvenca
Cohenov roman sta prvotno zavrnili dve založbi, a je bil po avtorjevem mnenju "verjetno boljši" od njegovega slavnega romanesknega prvenca The Favorite Game (najljubša igra), ki je izšel leta 1963.

Prihajajočo knjižno izdajo bo poleg romana sestavljalo še 15 kratkih zgodb in scenarij za radijsko igro iz Cohenovih arhivov, vsa besedila pa so nastala med letoma 1956 in 1961. Ta skupna izdaja bo naslovljena Balet gobavcev: roman in zgodbe.

Besedila raziskujejo teme "od sramu in občutka nevrednosti do spolne sle v vseh njenih svetih in profanih razsežnostih, do hrepenenja, bodisi po ljubezni, družini, svobodi ali transcendenci" ter "preizkušajo notranje demone njegovih likov, od katerih bi številni lahko delovali kot dvojniki avtorja samega".

Sorodna novica Zbogom, Marianne: Cohenova pisma muzi na dražbi

Arhiv, ki ga je hranil v korist drugih
Zbirko je sestavila Alexandra Pleshoyano, poznavalka Cohenovega dela, ki je napisala tudi spremno besedo. "Leonard je pred smrtjo dejal, da je prava mojstrovina njegovega življenja njegov arhiv, ki ga je skrbno hranil v korist oboževalcev in učenjakov, da ga bodo lahko ti odkrili nekega dne. Vesel sem, da lahko s to knjigo njegovi bralci in poslušalci začnejo to bogato popotovanje," je dejal skrbnik družinskega sklada Leonarda Cohena Robert Kory.