Ob 25. obletnici je najboljšega bookerja prejel Salman Rushdie. Podobno nagrado pa so podelili tudi leta 1978. Foto: Reuters
Ob 25. obletnici je najboljšega bookerja prejel Salman Rushdie. Podobno nagrado pa so podelili tudi leta 1978. Foto: Reuters
Lani je nagrado prejela irska pisateljica Anne Enright za roman The Gathering. Foto: EPA

Nagrajenci z nagrado po navadi pridobijo dodaten sloves in mednarodni uspeh, posebna čast pa je že samo uvrstitev med šest nominirancev. Letos nagrada praznuje 40 let svojega obstoja, ki ga bodo počastili s posebno nagrado - najboljši booker (The Best of the Booker). Šest nominirancev, ki so že prejeli bookerja, bo izbrala strokovna žirija, medtem ko bodo nagrajenca ob obletnici izbrali bralci. Njegovo ime bodo razglasili na londonskem knjižnem sejmu julija letos.

Posebne nagrade ob obletnicah
Leta 1993 je ob 25. obletnici podobno nagrado, imenovano booker bookerjev (The Booker of Bookers Prize) prejel britanski pisatelj indijskega rodu Salman Rushdie za roman Otroci polnoči. Prvega bookerja je leta 1969 prejel P. H. Newby za roman Something To Answer For, nagrade pa so med drugim prejeli tudi Iris Murdoch (Morje, morje), Thomas Keneally (Schindlerjeva barka) in Michael Ondaatje (Angleški pacient).

Idealna priložnost za vnovično branje
Članica žirije, ki izbira knjige, novinarka in kritičarka Victoria Glendinning, meni, da je selekcija knjig idealna priložnost za branje ali vnovično branje najboljše angleške literature zadnjih štirih desetletij, in dodaja, da bodo tudi bralci uživali v tem branju. Okroglo obletnico bo počastilo še nekaj dogodkov, ki se bodo zvrstili na londonskem knjižnem sejmu.