Romani Iana Fleminga o Jamesu Bondu so bili na ogled na razstavi leta 2012 ob 50-letnici filmov o tem tajnem agentu. Foto: EPA
Romani Iana Fleminga o Jamesu Bondu so bili na ogled na razstavi leta 2012 ob 50-letnici filmov o tem tajnem agentu. Foto: EPA

Partnerstvo Kim Sherwood (1989) z Ian Fleming Publications prihaja v času, ko se tudi v tej knjižni franšizi odražajo spreminjajoča se stališča do reprezentacije. Pisateljica je za BBC povedala, da upa, da bo Bondov kanon posodobila in razširila s "feministično perspektivo". Posledično je obljubila "ansambel junakov, s katerimi se lahko vsi poistovetimo".

Sorodna novica "James Bond ne bo nikoli ženska," obljublja dolgoletna producentka franšize

Agent 007 kot zimzeleni simbol za Britanijo
Izid uvodnega dela trilogije je napovedan za september 2022, dogajanje pa bo postavljeno v svet, v katerem ni Jamesa Bonda, tako se bo roman namesto tega osredotočal na novo generacijo agentov 00. V Londonu rojena Kim Sherwood je za radio BBC 4 povedala, da Bond "ostaja zimzeleni simbol za Britanijo, saj se lahko spreminja z nami". Dodala je, da bo v Flemingovih izvirnih knjigah iskala navdih za like v globinah sveta.

"Prej smo vedno spremljali 007, vendar je veliko drugih vohunov, za katere občasno slišite v ozadju romanov Iana Fleminga. In to mi nudi neverjeten razpon, da lahko imam celo skupino junakov na misijah po vsem svetu ... to je zame kot pisateljico res vznemirljivo," je dodala. Ob tem je potrdila, da se bodo v trilogiji vrnili "stari ljubljenci", vključno z Bondovo tajnico gospo Moneypenny in šefom M. Izrazila je željo, da bi njena trilogija odražala "kompleksnost in zaokrožila ženske like v knjigah", za katere meni, da so bili v filmih včasih "spregledani".

Daniel Craig je v Ni čas za smrt še zadnjič upodobil agenta 007. Foto: EPA
Daniel Craig je v Ni čas za smrt še zadnjič upodobil agenta 007. Foto: EPA
Sorodna novica Ni čas za smrt

Vnos feministične perspektive v kanon
"Kot mlada pisateljica želim vnesti feministično perspektivo v kanon. Želim se pokloniti temu, kar je bilo prej, hkrati pa ustvariti nekaj novega in ustvariti prostor za vse nas, da bomo junaki. Zdaj smo v zelo drugačnem svetu kot Flemingovi romani. In na neki način svet, o katerem je Fleming pisal, ni obstajal. Pisal je o tem razkošnem, materialističnem svetu, kjer je imela Velika Britanija velik pomen na mednarodnem odru ... med spremembami v britanskem imperializmu," je še dejala Kim Sherwood. In sklenila: "Bond je vselej bil fantazija – vendar je fantazija, ki nas lahko odraža in oblikuje – in tako sem navdušena, da sem lahko del tega v sodobnem svetu."