Avstrijski pisatelj Josef Winkler ob zahvalnem govoru po podelitvi nagrade Georga Büchnerja, znane kot prestižne nagrade za književnost v nemškem jeziku. Foto: EPA
Avstrijski pisatelj Josef Winkler ob zahvalnem govoru po podelitvi nagrade Georga Büchnerja, znane kot prestižne nagrade za književnost v nemškem jeziku. Foto: EPA

Avstrijski pisatelj Josef Winkler je letošnji dobitnik glavne kulturne nagrade avstrijske Koroške. Podelili bodo tudi osem podpornih nagrad, tri nagrade z zahvalo in priznanje, med katerimi prejemniki je letos tudi pet koroških Slovenk in dve društvi, Zarja in Peršman. Nagrade bodo podelili na slovesnosti ob koncu leta.

Sorodna novica "Nikoli ne bomo vedeli, kako zelo je lahkotna literatura škodovala zgodovini človeštva"

Svetnika iz Avstrijske ljudske stranke protestno zapustila sejo
Kot so zapisali v sporočilu za javnost deželne vlade avstrijske Koroške, so odločitev o nagrajencih sprejeli na priporočilo neodvisnega kulturnega odbora avstrijske Koroške. Pozneje sta Kleine Zeitung in ORF Kärnten poročala, da sta državna svetnika Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) sejo zapustila pred glasovanjem z utemeljitvijo, da Winkler ne more dobiti tako visokega državnega priznanja.

Iz urada namestnika deželnega glavarja Martina Gruberja iz ÖVP-ja so po poročanju ORF-a sporočili, da spoštujejo svobodo umetnosti, a je treba spoštovati tudi to, da se njemu osebno "ne zdi primerno podeliti tako visokega deželnega priznanja nekomu, ki je tako sovražen do avstrijske Koroške, kot je Josef Winkler".

Glavar Koroške Kaiser: "Winkler vedno opominjal in bil kritičen glas"
"Umetnost in kultura sta bistveni del DNK-ja Koroške. Naši umetniki in kulturniki s svojimi deli in svojo zavzetostjo skrbijo, da se kot družba še naprej razvijamo in da se razvija tudi Koroška sama," je ob tem sporočil deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser in dodal, da je Winkler vedno opominjal in bil kritičen glas.

Winkler je v odzivu za ORF Koroška povedal, da je presenečen, da bo dobil kulturno nagrado avstrijske Koroške. V odzivu na stališče koroškega ÖVP-ja je povedal, da ni naloga literature, da stvari olepšuje. Če bi bil dejansko nastrojen proti avstrijski Koroški, bi deželo že zdavnaj zapustil, a nikoli ni obžaloval, da je tukaj ostal, je dodal 71-letni Winkler, ki po navedbah APA-ja trenutno piše novo knjigo.

Sorodna novica Cvetka Lipuš: "Slovenščina zame ni samoumevna."

Med prejemniki drugih priznanj tudi pesnica Cvetka Lipuš
Kot je še navedeno v sporočilu za javnost dežele avstrijske Koroške, je pesnica Cvetka Lipuš ena od treh prejemnikov nagrade z zahvalo dežele avstrijske Koroške, ki so posamično vredne 8000 evrov. Lipuš bodo to nagrado podelili za področje literature. Priznanje v vrednosti 7000 evrov za posebne dosežke na področju samostojnega kulturnega dela pa si bosta razdelili Slovensko prosvetno društvo Zarja in Društvo Peršman iz Železne Kaple.

Med osmimi prejemniki s po 5000 evrov vrednimi nagradami za spodbudo dežele avstrijske Koroške so še režiserka Mira Stadler in multidisciplinarna vizualna umetnica Verena Repar ter duo Sonoma, ki ga sestavljata Mira in Sara Gregorič.