Foto:
Foto:
Žale so tudi svojevrsten spomenik velikim slovenskim osebnostim.

Delo je zamišljeno kot vodnik po osrednjem ljubljanskem pokopališču Žale, ki ga je arhitekturno zasnoval Jože Plečnik, in je spomenik kulturne dediščine. Bralci bodo lahko izvedeli več o sami zgodovini pokopališča, avtorica pa je dodala tudi poglavji o topografiji Žal in znanih slovenskih osebnostih, ki so pokopane na tem pokopališču.

Znane osebnosti, pokopane na Žalah
Osrednji del knjige sestavlja vpis 2.190 od približno 152.000 umrlih oseb, kolikor jih je bilo na Žalah pokopanih od 3. maja 1906 do konca maja letos. Na predstavitvi dela je avtorica dejala, da je izbor naredila večinoma na podlagi Slovenskega biografskega leksikona, Primorskega slovenskega biografskega leksikona, Enciklopedije Slovenije, Menašejevega Svetovnega biografskega leksikona, arhiva Uprave Žal.

Delo zapolnilo veliko praznino
Do te izdaje je bil edini vodnik po Žalah delo Marka Bajuka v dveh zvezkih, ki je izšlo leta 1930 in 1937, isti avtor pa je leta 1940 izdal še vodnik po Navju. Besedilo pričujočega vodnika, ki obsega 303 strani, spremljajo fotografije Marjana Smerketa in povzetek v angleškem jeziku, ki ga je prevedla Alenka Klemenc.

Z izdajo dela so zaznamovali tudi 90. obletnico ustanovitve Mestnega pogrebnega zavoda ter bližnjo stoto obletnico začetka pokopavanja na pokopališču pri sv. Križu.