Bo festival Sanje v Medani postal stalnica in se redno vračal v Goriška brda? Foto: Založba Sanje
Bo festival Sanje v Medani postal stalnica in se redno vračal v Goriška brda? Foto: Založba Sanje

Medana v Goriških brdih je bila več kot deset let prizorišče festivala Dnevi poezije in vina. Med torkom in nedeljo pa se tam odvija prvi festival Sanje v Medani - dnevi knjige in vina. Za prvi festival sta moči združila Društvo festival Sanje in Aleks Klinec, ki zastopa KUD Opoka.

Brici radi gostijo literate
Kot je povedala urednica pri založbi Sanje in ena izmed programskih vodij festivala Tjaša Koprivec, so jih k sodelovanju povabili Brici, ki so se čez leta navadili, da Medano in druge vasi ob koncu poletja preplavijo literati. Na festivalu Sanje so si od nekdaj želeli, da bi s svojim programom zajeli čim širši geografski prostor, zato se jim je zdela ponudba iz Goriških brd takoj primerna.

Medana bo nekaj dni zatočišče za vse, ki prisegajo na ustvarjalnost Toneta Pavčka, Iztoka Mlakarja, Andreja Rozmana - Roze, Miklavža Komelja, Uršule Ramoveš in Fantov iz Jazbecove grape, Neže Maurer, Milana Dekleve, Tomaža Pengova, Jadranke Juras in številnih drugih.

Pri Sanjah so mislili tudi na najmlajše, zato bodo v tem času bližnje Šmartno spremenili v pravljično vas. Program obljublja različne lutkarske delavnice, pravljične nastope Ljobe Jenče, Tjaše Koprivec, Špele Kaplja in Andreja Rozmana - Roze, lutkovne predstave in razstave ilustracij, ki so pravljice še bolj približale najmlajšim. Na ogled bodo tudi upodobitve Ježkove Zvezdice Zaspanke, ki so delo Gorazda Vahna.

Sanje v Medani se terminsko pokrivajo z Dnevi poezije in vina na Ptuju, toda pri Sanjah si po besedah Koprivčeve ne delajo utvar, da bi lahko konkurirali enemu najpomembnejših evropskih pesniških festivalov. Verjamejo, da bodo imeli svoje občinstvo, ki ga bodo prepričali, da se bo v Goriška brda vrnilo tudi prihodnje leto.