Foto: Občina Gornja Radgona/Nastja Fekonja
Foto: Občina Gornja Radgona/Nastja Fekonja

Javni zavod Knjižnica Gornja Radgona so ob občini Gornja Radgona ustanovile še občine Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Občine so svoj finančni delež obnove, ki je znašal 165.000 evrov, pokrile glede na svoj delež v ustanoviteljstvu zavoda. Gornja Radgona je obnovo sofinancirala v vrednosti skoraj 43 odstotkov, Radenci 25 odstotkov, Apače 18 odstotkov in Sveti Jurij ob Ščavnici skoraj 14 odstotkov.

Novo podstrešje, izolacije, fasada, žlebovi, okna in žaluzije ter oplesk
Objekt ima odslej novo podstrešje, izolacije, fasado in žlebove. Zamenjali so okna in žaluzije, stavba je tudi na novo prepleskana. Po besedah direktorice Andreje Vučak Hribar je bil rok za dokončanje obnove sicer oktober, a so želeli dela končati do začetka sejma v Gornji Radgoni, kar jim je tudi uspelo. Uradno odprtje obnovljene knjižnice bo predvidoma septembra.

Učilnica 5 v času obnove. Foto: Knjižnica Gornja Radgona/Andreja Vučak Hribar
Učilnica 5 v času obnove. Foto: Knjižnica Gornja Radgona/Andreja Vučak Hribar

Nadaljevanje obnove izpred desetletja
Knjižnica Gornja Radgona, pod katero spada tudi središče za samostojno učenje, je v prostorih na Trgu svobode v Gornji Radgoni od leta 1962 in je bila delne obnove deležna leta 2013. "Takrat smo dokupili spodnje prostore in se je knjižnica razširila za več kot polovico svoje prejšnje velikosti. (...) Tako je ta energetska sanacija, ki se zdaj zaključuje, nadaljevanje obnove izpred desetih let," je povedala direktorica knjižnice.

Knjižnica Gornja Radgona skupaj s svojimi enotami v Radencih in Apačah ter izposojevališču v Svetem Juriju ob Ščavnici pokriva območje z 20.000 prebivalci. Imajo 100.000 knjig in 5000 članov. V celotnem zavodu je zaposlenih 12 ljudi, trije na upravi in tehničnem sektorju, trije na izobraževanju odraslih in šest v knjižnici.

Zamakanje ob vsakem deževju
Po njenih besedah so bile dosedanje delovne razmere in razmere za njihove uporabnike "ne le milo rečeno, ampak dobesedno kriminalne", saj je ob vsakem dežju teklo v prostore knjižnice, najbolj v oddelku, kjer so knjige kriminalnega žanra. Po obnovi prostorov in stavbe si ne obetajo le normalnega okolja za obiskovalce in delavce knjižnice ter tudi samih knjig in središča za samostojno učenje, temveč pričakujejo tudi od 15 do 20 odstotkov nižje stroške ogrevanja.