Predsednica mednarodne žirije Lenka Kuhar Daňhelová in nagrajenec Dominik Srienc po podelitvi nagrade kristal Vilenice. Foto: DSP
Predsednica mednarodne žirije Lenka Kuhar Daňhelová in nagrajenec Dominik Srienc po podelitvi nagrade kristal Vilenice. Foto: DSP

Pesmi, s katerimi se je Dominik Srienc prepričljivo predstavil v Zborniku Vilenica 2024, tesno korespondirajo tudi s temo letošnjega festivala, ki se je glasila Krasni novi svet, in mestom književnosti v času digitalne preobrazbe sveta, je poudarila mednarodna žirija v sestavi Lenka Kuhar Daňhelová (predsednica), Monika Herceg in Dušan Šarotar, so sporočili iz Društva slovenskih pisateljev (DSP).

"Pesem je ustvarjena iz jezikov"
"Vsako uspešno literarno delo nagovori bralce na vsaj dva načina: s pesniško oziroma jezikovno dovršenostjo in izpovedno avtentičnostjo. Pesem je ustvarjena iz jezikov. Ustvarjanje Dominika Srienca pogosto sega prek jezikovnih in literarnih meja," še piše v utemeljitvi.

V Potoku pri Bilčovsu na avstrijskem Koroškem leta 1984 rojeni Srienc je dvo- in večjezični pesnik, prevajalec, literarni raziskovalec ter soustanovitelj več literarnih in kulturnih projektov. Študiral je germanistiko in slavistiko na Univerzi na Dunaju, v Santiagu de Compostela in Olomucu. Njegovo ustvarjanje pogosto sega prek jezikovnih in literarnih meja, dejaven je tudi na področju glasbe in dramatike. Bil je član eksperimentalnega glasbeno-literarno-performativnega kolektiva Poetronic. Njegove pesmi je med drugim uglasbil Koroški deželni mladinski zbor.

Dominik Srienc (1984, Potok pri Bilčovsu na avstrijskem Koroškem). Foto: Vilenica/© Stefan Reichmann
Dominik Srienc (1984, Potok pri Bilčovsu na avstrijskem Koroškem). Foto: Vilenica/© Stefan Reichmann

Srienc je za dvojezično pesniško zbirko Tu je konec / Hier ist Schluss (2014) prejel nagrado Urada zveznega kanclerja Republike Avstrije za najboljši literarni prvenec. Objavlja v avstrijskih in slovenskih literarnih revijah in antologijah.

Med drugim je napisal dramsko besedilo Jez / Der Damm, ki je bilo uprizorjeno leta 2015, in prevedel pesniško zbirko Molitev metulja Esada Babačića, so zapisali pri DSP-ju, kjer so dodali še, da je nagrajenec tudi član Društva slovenskih pisateljev v Avstriji in kurator literarnega programa festivala TRIVIUM / tri poti / drei wege. Živi in ustvarja v Celovcu, kjer je zaposlen na Musilovem inštitutu.

Zvečer še sklepno dejanje letošnjega festivala
S podelitvijo glavne nagrade, ki jo letos prejme bosansko-hrvaški pisatelj, esejist in novinar Miljenko Jergović, se bo v jami Vilenica na Krasu sklenil letošnji mednarodni literarni festival Vilenica. Lani je kristal Vilenice prejel kosovski pisatelj, pesnik in igralec Shpëtim Selmani, nagrado vilenica pa madžarski pisatelj iz Vojvodine Ottó Tolnai.

S podelitvijo nagrade Miljenku Jergoviću se je sklenil 39. festival Vilenica