Črno-bele ilustracije Lucy Liu je navdihnilo 72 imen Boga v kabali. Foto: Reuters
Črno-bele ilustracije Lucy Liu je navdihnilo 72 imen Boga v kabali. Foto: Reuters
Lucy Liu
K ustvarjanju ilustracij so jo pritegnila različna imena, s katerimi v kabali označujejo Boga. Samo ustvarjanje knjige pa je bil težek izziv, pri katerem pa se je Liu naučila ogromno novih stvari in odkrila nove možnosti, ki jih knjige nudijo. Foto: EPA

Serije ilustracij je namreč zasnovala na 72 imenih Boga v kabali. Čeprav sama ni praktik kabale, so jo imena navdihnila. Liu je prepričana, da z meditacijo na posamezne simbole ali imena lahko posameznik manifestira ustrezno energijo. Kot pravi, ji je pri kabali všeč tudi način organiziranja in kategoriziranja vsega.
V svojem studiu na Manhattnu je serijo abstraktnih črno-belih ilustracij ustvarjala s črnilom in akrilno barvo na akvarelni papir. Sama ni izučena umetnica in zato svoje delo označuje kot "avtsajdersko umetnost". Navdihujejo jo slikar Robert Motherwell, pa tudi kitajska dediščina, predvsem kaligrafija.
Izdaja knjige zahtevnejša kot slikanje
Slike je ustvarjala le nekaj mesecev, izdaja knjige pa se je izkazala kot veliko večji izziv od pričakovanega. Liu pravi, da je ta proces "zelo zapleten in strašljiv". "Ko določenih stvari ne poznaš dovolj, si se prisiljen zelo hitro učiti." Odločala se je o stvareh, o katerih prej sploh ni razmišljala, na primer o globini črne barve, in se učila, kako usklajevati barve. Založniki Salma Editions so knjigo natisnili v Veroni, prav tam, kjer je tudi fotograf Helmut Newton natisnil svojo ikonično Sumo knjigo, ki je Liu čisto osupnila.
"Vedno sem cenila knjige, zdaj pa poznam več podrobnosti in vidim ogromno možnosti, ki jih knjige nudijo, možnosti, kako zasnovati in predstaviti knjige," pravi Liu.
Spiritualna učenja in meditacije
Njene ilustracije spremljajo eseji spiritualnega učitelja Deepaka Chopre in meditacije, ki jih je napisala Liu sama. "Meditacija je zelo lep način, kako se povezati z večjim delom sebe, ki se ga v resnici niti ne zavedamo. Povezavo vidim tudi med tem, v kar sama verjamem, vzhodno filozofijo in kabalo."
Liu je odrasla brez posebnih religioznih usmeritev in ob tem, da je knjigo postavila na religiozne temelje, jo je skrbelo, kako bodo ljudje to interpretirali. "Odrasla sem s prepričanjem, da je nekaj večjega, kot smo mi, in mislim, da sem v tem prepričanju še danes." Kljub temu pa s svojim mnenjem noče "biti vsiljiva in napadalna do drugih", dodaja.
Po izdaji knjige igralka znova dela v filmskem svetu. Kmalu jo bo mogoče videti v dveh neodvisnih filmih Nomads in The Man With The Iron Fists, čaka pa jo še neizprosen trening za vlogo v prihajajoči sezoni policijske drame Southland.
"Knjiga me je spremenila"
Če bo še kaj ustvarila, trenutno ne ve: "Knjiga me je spremenila, kar mi je zelo všeč. A ta knjiga je posebna le zato, ker je imela trdno osnovo, kabalo. Če bom še kdaj kaj ustvarila, bi potrebovala drug fokus, nekaj, kar bi me znova močno pritegnilo."