Foto:
Foto:
Baruh Marzel
Baruh Marzel je z nastopom na nacionalni televiziji storil nezaslišano dejanje. Foto: EPA

Vodja izraelske skrajne stranke Judovska narodna fronta Baruh Marzel je namreč pozval izraelsko vojsko, naj ubije pisatelja in mirovnika Urija Avnerija. Nemški PEN je tako na izraelsko vlado naslovil prošnjo, naj se jasno izreče proti Marzelovemu pozivu in naj ekstremističnega voditelja postavi pred sodišče. Nemški PEN je pozval tudi predstavnike držav EU-ja in drugih držav, naj izraelsko vlado opozorijo na njeno dolžnost. Izjavo sta podprla tudi Jirži Gruša, predsednik mednarodnega PEN-a, in Mirovni odbor Mednarodnega PEN-a.

Nezaslišana poteza izraelske televizije
Nemški penovci so izrazili tudi ogorčenje nad izraelsko televizijo, na kateri je Baruh Marzel smel objaviti svoj poziv. Televizija je prikazala tudi sliko Urija Avnerija in tako pisatelja izpostavila veliki nevarnosti. Fanatični privrženci Marzelove stranke se bodo tako lahko "podali na lov" za Avnerijem.

Kaj je zagrešil Uri Avneri?
V Beckumu v Nemčiji rojeni Uri Avneri kot borec za sekularizem tudi v sodobnem Izraelu, ki ga še vedno v veliki meri obvladuje predanost judovski veri, velja za črno ovco in izdajalca izraelskega izročila. Avneri, ki je kariero začel kot novinar, se zavzema za odstranitev prevelikega vpliva judovske vere na posvetno življenje izraelskega naroda. Kljub nastrojenosti proti ortodoksiji je Uriju Avneriju uspelo ohraniti sloves odličnega novinarja, ki neusmiljeno kritizira tako napake levice kot tudi desnice. Leta 2002 je režiser Yair Lev o pogumnem piscu posnel tudi dokumentarec Uri Avneri: Borec za mir.