Skupina Suha južina band bo uglasbila in predstavila zmagovalno pesem na zaključni prireditvi Festivala mlade literature Urška. Foto: JSKD
Skupina Suha južina band bo uglasbila in predstavila zmagovalno pesem na zaključni prireditvi Festivala mlade literature Urška. Foto: JSKD

Pesem bodo predstavili na finalu Festivala mlade literature Urška, ki bo predvidoma potekala 11. decembra v Slovenj Gradcu in tudi prek družbenih omrežij.

Zmagovalko med pesmimi, ki jo lahko preberete v spodnjem okvirju, sta danes razglasila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in revija Mentor.

Marko Levačić: Revolucija

Tik tak, tik tak …
En dan, en Dan,
en odvzet, ena Noč,
en Obrat, en Dan,
en Revolt, nov Dan,
ena Iskra, naš Trenutek,
naš Upor, naš Prevrat,
naše Življenje, naša Volja,
naš Dan, nov Dan.
Tik tak, tik tak …

"Pesem Marka Levačiča Revolucija ima v sebi udarno angažirano noto in hkrati satirično-brezkompromisni uvid v dandanašnjo vsakdanjost. S svojimi kratkozložnimi besedami učinkovito povzame potrebo po boju za Resnico in Enakopravnost, po boju proti Laži, Pohlepu, Kratkovidnosti in Neumnosti," je zapisala komisija v obrazložitvi nagrade.

Kot vztrajna kukavica iz ure
S svojim ritmom po besedah komisije ponazori vse zgodovinske zmote, iz katerih smo se bolj malo naučili, in nam kot vztrajna kukavica iz ure (ali detel na deblu) v glavo utrkava problematiko vesoljne človeške mentalitete. Njena ostrina in hkrati spevnost se zlijeta v odlično udarnico, ki si nedvomno zasluži naziv Feferona 2020, so še dodali v komisiji, ki so jo sestavljala "prepoznavna protestniška imena z literarnega in glasbenega področja" Ksenija Jus, Matej Krajnc in Jose.

Rdeča nit je bila epidemija covida-19
Na letošnji natečaj je svoja dela poslalo 62 avtorjev in avtoric, ki so napisali 91 pesmi, dva stripa ter tri prozne zapise. "Ker je letošnje leto na vseh področjih življenja dodobra zaznamovala epidemija covida-19, je bila ta pričakovano tudi rdeča nit večine feferonskih izpovedi," so sporočili z JSKD-ja.

Komisija je poleg zmagovalne izbrala še šest finalistov in tri dodatne pesmi za uglasbitev, to so Prvorazredna država Dominika Lenarčiča, Po Nietzcheju: Nadcelice Maje Klarendić, Štajerska Veronike Gradišek, Narava joče Bora Ratajca, Izgubil sem živce Mojmirja Ferenca in Mačji samomor Ize Novak. Dodatne tri feferone bodo uglasbili člani komisije: pesem V oceanu so tkiva Polone Rodič bo predstavila Ksenija Jus, Poslanca Stojana Kneza bo predstavil Matej Krajnc, Jose pa bo izvedel pesem Je to naša prihodnost? Nine Cigale.

Premiera uglasbitev bo v petek, dostopna bo na družbenih omrežjih (Facebook Revije Mentor) in spletni strani JSKD-ja.

Zgoščenka z zmagovalnimi feferoni
Odprt je tudi že deseti natečaj Mentorjev feferon 2021. Prispevke v družbenokritičnem tonu je mogoče na spletni strani JSKD-ja oddati do 25. junija 2021. V letu 2021 sicer potekata dva jubileja, 20-letnica Festivala mlade literature Urška in deseti natečaj protestne pesmi, zato bodo pri JSKD-ju izdali tudi zgoščenko z desetimi zmagovalnimi feferoni.