Stef Penney pravi, da ima svojo agorafobijo dovolj pod nadzorom, da se bo lahko spopadla s pritiskom medijev. Foto: Reuters
Stef Penney pravi, da ima svojo agorafobijo dovolj pod nadzorom, da se bo lahko spopadla s pritiskom medijev. Foto: Reuters
Stef Penney, The Tenderness of Wolves
Zgodba se začne leta 1867, z okrutnim umorom v kanadski divjini. Foto: EPA

Vsa se tresem. Menda sem pisateljica, a ne znam opisati, kako se ta trenutek počutim.

Stef Penney, ko je dobila nagrado
Ker je pisateljice odprtih prostorov groza, si jih je še posebej živo predstavljala. Foto: EPA

Že pred mesecem dni so v Londonu razglasili dobitnike najuglednejših literarnih nagrad costa (če vam ime zveni tuje, je to zato, ker so se še lani imenovale whitebread) v posameznih kategorijah, zdaj pa je znana tudi zmagovalka "drugega kroga", prva med prvimi - žirijo je najbolj prepričala Stef Penney, ki je z romanom The Tenderdness of Wolves zastopala kategorijo najboljšega literarnega prvenca. V igri so bili še William Boyd, ki je z romanom Restless že drugič postal dobitnik nagrade za najboljši roman, Brian Thompson je s Keeping Mun postal najboljši avtor biografije, Linda Newberry je napisala najboljšo knjigo za otroke (Set in Stone), pesnik leta 2006 po izboru žirije coste pa je bil z zbirko Letter to Patience John Haynes.

Kanado je videla samo v knjigah
37-letna Penneyjeva se nagrade gotovo še posebej veseli zato, ker se je roman rojeval v hudih porodnih krčih. Zgodba Nežnosti volkov (The Tenderdness of Wolves) je postavljena v Kanado, čeprav pisateljica tam še nikoli ni bila. Pravzaprav še ni bila daleč od doma - pisateljica namreč boleha za agorafobijo, strahom pred odprtimi prostori. Roman sledi zgodbi zakonskega para, ki se v 19. stoletju iz škotskih višav odpravi proti Kanadi.

Resničnost samo omejuje dobro literaturo ...
Svoje nepoznavanje krajev, o katerih je pisala, je pisateljica nadomestila s študijem v osrednji britanski knjižnici. "To, da si nekje bil, še ne pomeni, da imaš poseben ali drugačen uvid v bistvo določenega kraja," je prepričana Penneyjeva. "Zgodbe se pletejo v pokrajini domišljije. To, da sem opisovala odprte, prostrane prostore, ki me sicer navdajajo s strahom, je morda celo prednost - ker nisem bila nikoli tam, nisem videla banalne vsakdanjosti."

Ko je žirija razglasila končnega zmagovalca, je bila Penneyjeva vidno pretresena. "Vsa se tresem. Menda sem pisateljica, a ne znam opisati, kako se ta trenutek počutim." In čeprav ima pisateljica svojo agorafobijo precej bolj pod nadzorom kot včasih, še vedno raje ne potuje. Je pa medtem že začela pisati novo knjigo - in jo tokrat postavila malce bliže, na britanska tla.

Žirije ne tare intelektualni snobizem
Predsednik strokovne režije Armando Iannucci je Nežnost volkov opisal kot "neverjetno dober prvi roman, v katerega sem se že po 50 straneh popolnoma zaljubil." Žirija poudarja, da je nagrada costa namenjena najbolje napisanemu delu preteklega leta (v primerjavi z Bookerjevo nagrado, ki gre po navadi v roke najuglednejšemu literarnemu velikanu) - v preteklosti je priznanje dobila že pisana paleta najrazličnejših piscev, od pesnika Teda Hughesa pa do mojstra mladinske literature Phillipa Pullmana.

Letos je šele četrtič (nagrado podeljujejo že od leta 1985), da je v drugem krogu, ko tekmujejo samo še zmagovalci posameznih kategorij, zmagala sekcija najboljšega prvega romana. Lani je nagrado za svojo biografijo Henrija Matissa dobila Hilary Spurling.

Vsa se tresem. Menda sem pisateljica, a ne znam opisati, kako se ta trenutek počutim.

Stef Penney, ko je dobila nagrado