Fotografija ni datirana. Pred Mannovo vilo na njej vidimo pisatelja, njegovo ženo Katio in njuna dva vnuka, sinova Mannovega sina Michaela. Foto: AP
Fotografija ni datirana. Pred Mannovo vilo na njej vidimo pisatelja, njegovo ženo Katio in njuna dva vnuka, sinova Mannovega sina Michaela. Foto: AP
Thomas Mann
Nobelovo nagrado za književnost je Thomas Mann prejel leta 1929, predvsem za svoj izjemni roman Budenbrookovi, ki je izšel leta 1901 in se kmalu uveljavil kot klasika sodobne kniževnosti tistega časa. Foto: AP
Thomas Mann
"Čarobna vila", kot ji pravijo nemški mediji, je veliko več kot dom velikega pisca: je tudi simbol težavnega obdobja v ameriški zgodovini, tistega, ki je v ubežnikih pred nacizmom zbujal občutek deja-vuja," je letos, ko se je hiša pojavila na trgu, o njej zapisal Alex Ross, umetnostni kritik za revijo New Yorker. Foto: AP

Tri tisoč kuratorjev, pisateljev in drugih nemških intelektualcev - med njimi je bila tudi nobelovka Herta Müller - je podpisalo spletno peticijo, poziv k rešitvi vile, ki se je na prostem trgu znašla z izklicno ceno 15 milijonov dolarjev. Po etapi ostrih pogajanj, kot proces opiše Süddeutsche Zeitung, je Nemčija nakup v začetku prejšnjega tedna tudi izpeljala.

Dom "transatlantskih vrednot"
Vila je bila svoj čas "dom za številne Nemce, ki so se trudili za boljšo prihodnost svoje domovine, ki so tlakovali pot za odprto družbo in polagali temelje skupnih transatlantskih vrednot", je zunanji minister Frank-Walter Steinmeier povedala za omenjeni časnik. "Mannovo vilo bi radi preuredili v tem duhu," napoveduje. Dela naj bi trajala približno dve leti.

V prestižni losangeleški soseski Pacific Palisades se na naslovu San Remo Drive 1550 nahaja vila, v kateri je po selitvi iz nacistične Nemčije od leta 1942 živela družina Mann (domovino so zapustili že leta 1933, po Hitlerjevem vzponu na oblast). Pisatelj je projektiranje vile zaupal v Berlinu rojenemu arhitektu Juliusu Ralphu Davidsonu, pripadniku Bauhausa. V pismu svojemu bratu Heinrichu je med drugim spregovoril tudi o nakupu "posesti s sedmimi palmami in ogromno limonovci", projekt gradnje pa opisal kot "nepremišljeno, samovoljno potegavščino".

14-letna Susan Sontag pride na čaj
Na tej kalifornijski lokaciji je Mann med drugim napisal deli Jožef, hranilec in Doktor Faustus. Redno so ga obiskovali tudi nemški pisatelji in drugi intelektualci v izgnanstvu, med drugim Bertolt Brecht in Bruno Frank. Gostja na posesti je bila tudi takrat 14-letna Susan Sontag, ki je desetletja pozneje svoj spomin na čajanko leta 1947 popisala v New Yorkerju: "Vznemerljivo je bilo biti v istem prostoru s Thomasom Mannom ... Slišala pa sem tudi klic sirene prve zasebne knjižnice, kar sem jih kdaj videla."

Nova lastnika in obiskovalci z vsega sveta
Thomas Mann se je leta 1952, ko je začutil, da se obdobje ameriškega liberalizma izteka, z družino vrnil v Evropo. Preselili so se v Švico, njihovo nekdanjo kalifornijsko vilo pa sta kupila odvetnik Chet Lappen in njegova žena Jon. Ob 50-letnici smrti nobelovca, se pravi leta 2005, sta zakonca za nemško tiskovno agencijo DPA povedala, da se jima pogosto dogaja, da pri njiju zvonijo neznanci. "Obiskovalci prihajajo z vsega sveta, saj poznajo ta hišni naslov iz Mannovih dnevnikov, ki jih je pisal med pregnanstvom."

Chet Lappen je umrl leta 2010 v starosti 91 let v tem nekdanjem domovanju družine Mann, dve leti pozneje je bila vila na razpolago za najem.