'Sporni' slovar so do zdaj uporabljali tudi na v ZDA zelo priljubljenih tekmovanjih iz črkovanja. Foto: EPA
'Sporni' slovar so do zdaj uporabljali tudi na v ZDA zelo priljubljenih tekmovanjih iz črkovanja. Foto: EPA

Zadnja leta v četrtem in petem razredu v šolskem okrožju Menifee v južni Kaliforniji pri pouku uporabljajo 10. izdajo slovarja Merriam Webster. Zdaj so ga umaknili s polic šolske knjižnice zaradi strahov, da je "spolno nazorna" razlaga neprimerna za otroke, stare devet in deset let, poročajo tamkajšnji mediji. Na spletu omenjeni slovar geslo "oralni seks" definira kot "oralno stimulacijo genitalij".

"Nekje je treba potegniti črto"
Medtem ko so nekateri starši pozdravili umik slovarja, ki ga uporabljajo tudi na tekmovanjih iz črkovanja, je druge odločitev zaskrbela: "Ne zdi se mi slabo, da otrok ve, kje poiskati definicijo besede, ki jo je morda slišal celo na igrišču," je povedal oče Jason Rogers. "Nekje je treba potegniti črto. Kaj bo naslednje - bodo iz šolskega programa umaknili enciklopedije, ker so tam navedeni deli človeške anatomije, kot sta penis in vagina?"

Svet strokovnjakov zdaj odloča o tem, ali bo prepoved uporabe slovarja v Menifeeju stalna, slovar Merriam Webster pa se je tako pridružil dolgemu seznamu knjig, ki so v ZDA prepovedane ali sporne. Med njimi je tudi Salomonova pesem nobelovke Toni Morrison, ki so jo lani umaknili iz neke šole v Michiganu, potem ko so se starši pritožili zaradi nazornega opisovanja spolnosti in nasilja. Na seznamu knjig, ki so v zadnjem času sprožile največ pritožb, sta tudi deli Khaleda Hosseinija in Philipa Pullmana.