Orhan Pamuk kuje literarne vezi med Turčijo in Evropsko unijo. Foto: EPA
Orhan Pamuk kuje literarne vezi med Turčijo in Evropsko unijo. Foto: EPA
Orhan Pamuk
Čeprav mu grozi zaporna kazen, Orhana Pamuka smeh ni minil. Foto: EPA

Pisatelj, ki je z izjavami o turških pobojih Armencev in Kurdov po prvi svetovni vojni močno razburil turško javnost, je opozoril, da bi nasprotovanje turškemu približevanju Evrope lahko bilo tudi nevarno: "Predstavljajte si, da nekdo trka na vrata in mu ni dovoljeno vstopiti. Postal bo jezen, ker ni smel vstopiti."

Most med Vzhodom in Zahodom
Društvo nemških knjigotržcev je v obrazložitvi izbire dobitnika 25.000 evrov vredne nagrade zapisalo, da Orhan Pamuk v svojih delih posrečeno povezuje orientalsko pripovedno tradicijo s sodobnim literarnimi slogovnimi elementi, hkrati pa razkriva in opozarja na zgodovinske temelje evropskega Zahoda na Orientu kot tudi na zahodnjašjke prvine, ki so vplivale na oblikovanje načina življenja sodobnih prebivalcev Bližnjega vzhoda.

Pamuk je v govoru v cerkvi sv. Pavla, kjer je ob koncu frankfurtskega knjižnega sejma prejel priznanje, še poudaril, da se v Evropi ustvarja protiturško razpoloženje. To književnika - številni so ga obravnavali kot resnega kandidata letošnje Nobelove nagrade za književnost - zelo žalosti: "Kot si ne morem predstavljati Turčije, ki ne sanja o Evropi, tako tudi ne verjamem v Evropo, ki se definira brez Turčije."

Visokoleteče pohvale Joachima Sartoriusa
Govor 53-letnega Turka je navdušil nemškega pesnika in prevajalca Joachima Sartoriusa, ki je v govoru v znameniti frankfurtski cerkvi dejal, da Pamuk Nemcem predstavlja Turčijo, kot je zahodnjaki še ne poznamo. Sartorius je pohvalil tudi politično angažiranost Orhana Pamuka v domovini, zaradi razkrivanja "političnih skrivnosti" se bo moral Pamuk decembra celo zagovarjati na sodišču.

Če bo spoznan za krivega načrtnih žalitev domovine, mu grozi celo zaporna kazen. Sartoriusa je Pamuk očitno zares prevzel, saj je književnika obdaril z visokoletečim komplimentom: "Pamuk je srečen primer v literaturi, kakršnega smo nazadnje imeli v 19. stoletju." Pamukove romane pa je postavil ob bok delom Stendahla, Dostojevskega, Balzaca in Flauberta.