Danny mora sprejeti dejstvo, da svet ni popolnoma tak, kot se zdi. Foto: Sanje
Danny mora sprejeti dejstvo, da svet ni popolnoma tak, kot se zdi. Foto: Sanje
Roald Dahl: Matilda
Zgodbe Roalda Dahla prekipevajo od zares izvirnega humorja, prepletenega z na trenutke precej trpkimi zgodbami o odraščanju otrok.
Čarli in tovarna čokolade
Zgodbe Roalda Dahla so odlična snov za risanke in filme za mladino in otroke. Foto: Kolosej

Sanje so namreč v slovenski jezik prelile Dahlov mladinski roman Danny, prvak sveta. Prevoda zgodbe o dečku, ki z očetom živi v stari romski prikolici za bencinsko črpalko, so se pri Sanjah lotili ob 90. obletnici pisateljevega rojstva, ki jo praznujemo letos. Knjiga Danny, prvak sveta je morda res nekoliko manj znana kot nekateri drugi Dahlovi romani in zgodbe, a po mnenju strokovnjakov je ravno pripoved o dečku Dannyju najboljše delo Roalda Dahla za mladino.

Svet, kot in je, in svet, kot naj bi bil
Danny, prvak sveta nas sooči s trenutkom, ki ga mora doživeti (in preživeti) vsak otrok. To je soočenje z resnico oziroma dejstvom, da svet ni povsem takšen, kot si ga je predstavljal, ko je še živel v varnem zavetju domačega doma, neobremenjen z dugajanjem 'zunaj'. Tudi Danny uživa v svojem mikrokozmosu. Tega sestavljajo prikolica, očetova črpalka in travnik. Ter seveda oče, ki je edini Dannyjev sopotnik skozi življenje, odkar mu je pri štirih letih umrla mati. Harmonija je bila kljub ne prav razkošnemu življenju skoraj popolna. Dokler ... Ja, že tako kaže, da moramo vedno, kadar govorimo o idili, v nekem trenutku uporabiti besedo dokler, ki napove prihod spremembe. Po navadi na slabše. Tako je tudi v Dannyjevem primeru. Deček v nekem trenutku odkrije skrivnost, ki jo je oče skrival pred njim.

Poleg Dannyja, prvaka sveta lahko v slovenskem jeziku prebiramo še osem Dahlovih del za otroke in mladino. To so Charlie in tovarna čokolade, Čarovnice, Matilda, Nenavadne zgodbe, Odvratne rime, Poba: Zgodbe iz otroštva, James in breskev velikanka. Roald Dahl je napisal tudi več kot 30 kratkih zgodb in dva romana za odrasle.

'Uporabno' nesrečno otroštvo
Otroštvo Roalda Dahla je bilo precej nesrečno in tako v veliki meri podobno otroštvu nekaterih njegovih junakov, ki pa jih reši vsaj možnost izhoda v domišljijski svet. Izhod torej, ki resničnim otrokom ni na voljo. Komaj štirileten je Roald Dahl izgubil sestro in očeta, zaradi neposrečene potegavščine pri osmih letih (v steklenem kozarcu zlobne slaščičarke se je 'po naključju' znašla mrtva podgana) pa so ga izključili iz šole. Ostanek otroštva je preživel po internatih, kjer je močno pogrešal toplino doma. Že tedaj je ves čas iskal navdih za zgodbe. Že tedaj so bile torej zastavljene zasnove nekaterih zgodb, ki so Dahla kasneje vzpostavile kot enega najbolj priljubljenih pisateljev mladinskih in otroških del.