Kervielova knjiga nosi naslov L'Engrenage: Memoires d'un trader (v prevodu Spirala, spomini trgovca z vrednostnimi papirji). Izšla je pri založbi Flammarion. Foto: EPA
Kervielova knjiga nosi naslov L'Engrenage: Memoires d'un trader (v prevodu Spirala, spomini trgovca z vrednostnimi papirji). Izšla je pri založbi Flammarion. Foto: EPA

Kerviel, rojen leta 1977, je nekdanji francoski trgovec z vrednostnimi papirji, ki je bil vpleten v prevaro v banki Societe Generale, zaradi česar je prišlo do 4,9 milijarde evrov izgub. Pri omenjenem podjetju so trdili, da je Kerviel posloval brez njihovih pooblastil, Kerviel pa je preiskovalcem dejal, da je takšno delovanje v bančništvu ustaljeno in da je ob ustvarjanju dobička vodstvo pripravljeno marsikaj spregledati. Do odkritja prevare, ki jo je zakrivil Bernard Madoff, je "afera SB" veljala za največjo prevaro v zgodovini bančništva.

Prefinjeno zakrite preproste transakcije
Kerviela, ki je svojega delodajalca oškodoval za 4,9 milijarde evrov, so priprli 8. februarja 2008, da bi mu preprečili stik z morebitnimi sokrivci, pa čeprav je Kerviel, ki je prevaro priznal, trdil, da je deloval sam. Že marca isto leto so ga izpustili iz zapora. Ena največjih prevar v zgodovini je temeljila na preprostih transakcijah, ki so bile zakrite s prefinjenimi in z raznolikimi tehnikami.

Mladi trgovec z delnicami je v banki veljal za čudaškega računalniškega genija, ki je razpolagal z zaupnimi podatki o nadzornih sistemih banke. Na neki točki je Kerviel te sisteme izključil in se spustil v trgovino s finančnimi derivati, v kateri je ob strani skušal zaslužiti 50 milijard evrov. Da bi uspela, bi morala trgovina predvsem prinesti dobiček sami banki. Tako je Kerviel zaigral skupno 4,9 milijarde evrov banke Societe General, preden so njegovi nadrejeni odkrili, s čim se ukvarja.

Odkar je prišel iz zapora, Kerviel dela za podjetje Lemaire, ki se ukvarja z informacijsko tehnologijo in računalniško varnostjo.