Nagrada kritiško sito je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Nagrado podpirata tudi Društvo slovenskih pisateljev in Ljubljana, Unescovo mesto literature. Foto: Pixabay
Nagrada kritiško sito je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Nagrado podpirata tudi Društvo slovenskih pisateljev in Ljubljana, Unescovo mesto literature. Foto: Pixabay
Recenzije štirih od nominiranih del:

Društvo slovenskih literarnih kritikov je sporočilo nominirance za kritiško sito 2023, nagrado za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice iz leta 2022 po izboru slovenskih literarnih kritikov. Nominirani so Blaž Božič, Ajda Bračič, Katja Gorečan, Lado Kralj in Vesna Lemaić. Zmagovalec bo razglašen junija, v okviru Slovenskih dnevov knjige.

Blaž Božič je nominiran s pesniško zbirko mleček, žbunje: grobovi v njem (Center za slovensko književnost), Ajda Bračič z zbirko kratkih zgodb Leteči ljudje (LUD Literatura), Katja Gorečan z romanom Materinska knjižica (LUD Literatura), Lado Kralj z romanom Ne bom se več drsal na bajerju (Beletrina) in Vesna Lemaić z zbirko kratkih zgodb Trznil je, odprla je oko (Cankarjeva založba).

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki in kritičarke. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve.

Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije. Na tak način želijo pri podeljevanju nagrade zagotoviti tako strokovno težo kot tudi demokratičnost pri izbiranju nagrajenca, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Ana Marwan je prejemnica letošnje nagrade kritiško sito za roman Zabubljena

Nagrado kritiško sito bo Društvo slovenskih literarnih kritikov letos podelilo dvanajstič. Zmagovalno delo bodo razglasili na Slovenskih dnevih knjige v juniju.

Kritiško sito so doslej prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (Študentska založba, 2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (Goga, 2012), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (Center za slovensko književnost, 2013), Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (Modrijan, 2014), Jure Jakob za zbirko kratke proze Hiše in drugi prosti spisi (Mladinska knjiga, 2015), Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev (Beletrina, 2016), Milan Jesih za pesniško zbirko Maršal (Beletrina, 2017), Jernej Županič za roman Mamuti (LUD Literatura, 2018), Anja Golob za pesniško zbirko da ne da ne bo več prišla ... (samozaložba, 2019), Muanis Sinanović za pesniško zbirko Krhke karavane (LUD Literatura, 2020) in Ana Marwan za roman Zabubljena (Beletrina, 2021).