Čas, da si izberete svojega favorita, imate skoraj do konca septembra. Foto:
Čas, da si izberete svojega favorita, imate skoraj do konca septembra. Foto:
Lani je žirija večernico podelila dvema nagrajenkama: Majdi Koren za knjigo Eva in kozel in Ireni Velikonja za knjigo Poletje na okenski polici. Foto: Mladinska knjiga

V ožjem izboru so Ervin Fritz s knjigo Vrane, Andrej Predin z romanom Na zeleno vejo, Andrej Rozman - Roza s knjigo Kako je Oskar postal detektiv, Anja Štefan z delom Štiri črne mravljice in Dim Zupan s Hektorjem in malo šolo.

Večernico podeljuje časopisna hiša Večer. O letošnjem dobitniku bo odločala žirija, ki jo sestavljajo Vida Medved Udovič, Ida Mlakar, Darka Tancer Kajnih, Petra Vidali in Tone Partljič.

Partljič: Zveze in poznanstva ne štejejo
"Zvezda večernica je tudi danica. Žirija je opravila največji del obveznosti, ne pa še tudi zadnje. Izbrali smo pet 'finalistov' med knjigami predvsem za otroke in mlade, a so namenjene kajpada tudi starejšim. Najbolje bi bilo objaviti le pet imen brez komentarja ali pojasnjevanja, saj je pri občutljivih (kar je povsem razumljivo in pravilno) pisateljih že napačno razumljena beseda lahko povod za polemiko, ugovor, užaljenost, kar sicer ni zmerom razumno, ampak razumljivo čustveno. Kajti tudi v Sloveniji je tako, da vsak član žirije pozna tudi osebno večino avtorjev. Seveda je naša moralna zaveza jasna: Obravnavali bomo samo ustvarjalno moč posamezne knjige, ne glede na znanstva, dosedanje kritike ali odmeve knjig, ki jih obravnavamo, ne bomo se ozirali na morebitne nagrade ali graje, ki jih je posamezna knjiga ali avtor že prejel. In spoštovali pravilnik," je ob izboru nominirancev povedal predsednik žirije Tone Partljič.

Po ponovni proučitvi nominiranih del bo žirija o zmagovalcu odločala in ga razglasila v drugi polovici septembra. Nagrado v znesku 3.500 evrov bo zmagovalec prejel v okviru letošnjega srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti 26. septembra.