Dim je večernico dobil za prvenec. Foto:
Dim je večernico dobil za prvenec. Foto:
Večernica je namenjena najboljšemu mladinskemu ali otroškemu delu leta.

Nagrado, ki jo za najboljše otroško ali mladinsko književno delo preteklega leta podeljuje časopisno-založniško podjetje Večer, so mu bodo izročili na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v hotelu Diana v Murski Soboti.

Dimov prvenec je žirijo, ki ji je predsedoval Tone Partljič, prepričalo z eruptivno in silovito pripovedjo, nabito s čustvi, iskrenostjo in prepričljivostjo, pohvale vredna pa se jim je zdela tudi univerzalnost zgodbe, zaradi katere Distorzija ni namenjena samo mladim, ampak presega generacijske okvire.

Piksi mora odrasti
Žirija, v kateri so bili ob Partljiču še Ida Mlakar, Darka Tancer Kajnih, Vida Medved Udovič in Petra Vidali, je delo opisala kot razvojni roman, v katerem glavni junak ob skrajnih naporih doživi pomembno notranjo preobrazbo. Piksija med drugim pestijo finančne težave, spoprijeti pa se mora tudi s slabo samopodobo, posmehovanjem vrstnikov, ljubezenskim razočaranjem in prvimi spolnimi izkušnjami.

Dimova konkurenca

23. 11. ob 20.00 bo gost spletne klepetalnice MMC-ja Dušan Dim.
Žirija je sicer zapisala, da je bila odločitev za zmagovalca težka, saj so bila tudi konkurenčna dela kakovostna. Konkurenco so Dimu delali Barbara Gregorič Gorenc s pesniško zbirko Tri pike..., Slavko Pregl s Spričevalom, Janja Vidmar s Fanti iz gline in Danila Žorž z Izkopom (zadnji trije so napisali romane).