Roman je bil v Španiji in Južni Ameriki prodan v skoraj pol milijona izvodov. Foto: NN
Roman je bil v Španiji in Južni Ameriki prodan v skoraj pol milijona izvodov. Foto: NN
Lulu, Almuenda Grandes
Lulu Almuende Grandes je erotični roman s predrzno izpovedjo želja glavne junakinje. Foto: Založba Učila

Novi romani prinašajo raznovrstno tematiko. Kratka zgodovina traktorjev v ukrajinščini Marine Lewycke na duhovit način obravnava staranje. Roman Lulu Almudene
Grandes izpoveduje erotične želje glavne junakinje. Zgodovinsko je obarvan roman Julie Navarro Bratovščina svetega prta, ki je po uspešnicah Dana Browna najbolje prodajana knjiga s to tematiko. Strmoglavljenje Nelsona DeMilla je napeta kriminalka, ki je nastala po resničnem dogodku. Zgodovina ljubezni Nicole Krauss pa nas po pelje na Poljsko v času nacizma.

Vse o traktorjih, starosti in erotiki
Avtorica Marina Lewyck, ki se je rodila konec druge svetovne vojne ukrajinskim staršem v begunskem centru Kiel in svojo mladost preživela v Angliji, kjer se je že zgodaj spoprijela z napetostjo med evropskim zahodom in vzhodom. Kratka zgodovina traktorjev v ukrajinščini predstavja zgodbo o 84-letnem ukrajinskem priseljencu Nikolaju, ki se želi znova poročiti. Kljub starosti še vedno sledi svojim sanjam in piše zgodovino traktorjev v svojem maternem jeziku. Njegova izbranka je pol mlajša Ukrajinka, ki jo nič ne ustavi na njeni poti iskanja razkošnega življenja.

Lulu Almudene Grandes Hernandes je bil do zdaj preveden že v 21 jezikov in prodan v dveh milijonih izvodov. Erotična izpoved njene junakinje odpira mnoge tabuteme, vendar privlači prav z opisi temačnih strasti in njenih seksualnih pustolovščin.

Zgodnja zgodovina krščanstva še vedno privablja bralce
Julia Navarro v romanu Bratovščina svetega prta sledi preverjeni tematiki kriminalno-zgodovinske teme, ki jo je zelo uspešno ubesedil Dan Brown v svojih romanih. Začetek zgodbe je umeščen v torinsko katedralo v zdajšnjem času, nato pa se preplete s preteklostjo, v kateri je prikazan nastanek svetega prta ob Kristusovem križanju.

Strmoglavljenje priznanega pisca srhljivk Nelsona Demille se ukvarja z resničnim dogodkom, ki se je pripetil 17. julija leta 1996, ko je nad obalo Long Islanda razneslo letalo, ki je bilo namenjen v Pariz. V nesreči je umrlo vseh 230 potnikov in članov posadke, in čeprav je uradna preiskava pokazala, da je šlo za tehnično okvaro, je obstajalo več špekulacij, da nesreča ni bila le tragično naključje.

Ljubezen v času vojne
Zadnji roman v sklopu novih izidov - Zgodovina ljubezni mlade avtorice Nicole Krauss predstavlja obdobje 60 let in se razteza med Poljsko v času nacistične okupacije in New Yorkom danes. V središču je ljubezenska zgodba med poljakom Leom Gurskyjem in Almo, ki pa ju vojna za vedno loči. Potomce obeh zaljubljencev njuna neuresničena ljubezen trajno zaznamuje, znova pa jih poveže prav knjiga Zgodovina ljubezni, ki jo je Leo še pred nacistično okupacijo v dokaz svoje ljubezni napisal Almi.