Novo priznanje za zamejskega pisatelja. Foto: Marko Lipuš
Novo priznanje za zamejskega pisatelja. Foto: Marko Lipuš
Lipuševo najbolj znano delo so Zmote dijaka Tjaža.
V pisateljevih delih je pogosta kritika provincialnega. Foto: Emka

Morak je na knjižnem sejmu v Frankfurtu razglasil tudi dobitnika avstrijske državne nagrade za evropsko literaturo, ki jo bo prejel italijanski pisatelj Claudio Magris. Sekretar je še poudaril, da je zamejski pisatelj Lipuš prvi nagrajeni avtor, ki piše tudi v slovenskem jeziku. Danes 66-letni Claudio Magris bo ob časti, ki jo prinaša nagrada, prejel tudi 22.000 evrov, Lipuš pa bo ob priznanju prejel polovico manjšo vsoto.

Letošnji nagrajenec Vilenice Karl-Markus Gauss je prejel nagrado manes sperber, avstrijsko nagrado za literarno kritiko prejme Paul Jandl, najbolj obetavna avstrijska avtorja pa sta Xaver Bayer in Thomas Stangl.

Kratka stilizirana proza
Florijan Lipuš je lani prejel tudi Prešernovo nagrado, ki velja za najvišje slovensko priznanje za dosežke v umetnosti. Pisateljev opus sestavljajo kratka stilizirana groteskno-satirična proza, ki je pogosto osredotočena na problem ogrožene individualnosti, razkroj subjekta v socialnih in kulturnih strukturah ter kritika provincialne utesnjenosti.

Širša javnost pisatelja najbolj pozna po romanu Zmote dijaka Tjaža (1972), ki ga lahko berejo tudi v nemškem in francoskem jeziku. Lipuš pa se je podpisal še pod dela, kot so Srčne pege (1991), Stesnitev (1997) in Boštjanov let (2003).