Foto:
Foto:
Nagrajeno delo, eseji Tistim zunaj.

Nagrado podeljuje Sklad Marjana Rožanca pod predsedstvom Alenke Puhar; poleg Gorazda Kocijančiča sta se za letošnjo nagrado borila še Drago Jančar in Uroš Zupan. Žirija v sestavi Miran Košuta (predsednik), Ignacija J. Fridl, Matevž Kos, Edvard Kovač in Petra Vidali je imela tako težko delo.

Stanje družbe po Kocijančičevo
Vsebina nagrajene knjige je razdeljena po razdelkih Kolumne, Branja in motrenja ter Varia, vendar pa dejansko pisanje ne ustreza izbranim žanrskim oznakam. Avtor skuša namreč preseči oznake vsakega od žanrov. Tako je po mnenju žirije bralcem priskrbel eseje v žlahtnem duhu Michela de Montaigna. Poleg tega dejstva naj bi Kocijančiču nagrado prinesel tudi izjemen slog, s katerim z osebno, bivanjsko prizadetostjo govori o stanju družbe in mišljenja.

Trinajstletni trud poplačan
Zapisi v zbirki Tistim zunaj so nastajali kar 13 let in dokazujejo dialektičnost njegovega mišljenja. Sicer se Gorazd Kocijančič ukvarja s filozofijo, prevajalstvom, publicistiko in bibliografijo. Poleg tega se posveča še antični in srednjeveški filozofiji in teologiji, prevaja pa tudi dela iz latinščine in grščine.

Lanska Rožančeva nagrada je pripadla Vinku Ošlaku za delo Spoštovanje in bit - Eseji o človeku in kulturi.

Sorodne novice:
8. september 2004
KOMU LETOŠNJA ROŽANČEVA NAGRADA?
20. september 2003 PODELITEV ROŽANČEVE NAGRADE