Letošnji Projekt Literatura na cesti so študentje mariborske filozofske fakultete začeli v Velenju, kjer so med drugim pred kipoma Gustava Šiliha in Antona Aškerca predstavili njuno poezijo. Foto: Študentski svet mariborske filozofske fakultete
Letošnji Projekt Literatura na cesti so študentje mariborske filozofske fakultete začeli v Velenju, kjer so med drugim pred kipoma Gustava Šiliha in Antona Aškerca predstavili njuno poezijo. Foto: Študentski svet mariborske filozofske fakultete

Študentje mariborske filozofske fakultete v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012 že drugič zapored pripravljajo projekt Literatura na cesti, ki poteka med 8. septembrom in 17. oktobrom, ki je lani potekal zgolj v Mariboru, letos pa se je razširil na vseh šest mest EPK-ja.

Začetek projekta v Velenju ...
Literatura na cesti se je začela že prejšnji teden v Velenju. "Tako se spoznavanje literature in literarnih ustvarjalcev preseli iz šolskih in študijskih klopi ter domačih sedežev in nočnih omaric na ulice in trge mest," je v sporočilu za javnost pojasnil vodja projekta Marko Lük.

Druga postaja Literature na cesti bo Novo mesto, kjer se bodo v četrtek, 15. septembra, sprehodili od kipa Janeza Trdine in vodnjaka Dragotina Ketteja do Anton Podbevšek Teatra. V petek, 16. septembra, pa se bodo pred založbo Goga predstavili mladi in že uveljavljeni novomeški pesniki in pisatelji. Tretji teden bodo na Ptuju 22. septembra ob Orfejevem spomeniku prebrali mitološko zgodbo o Orfeju in Evridiki ter dela Ivana Potrča in Antona Ingoliča. Dan pozneje bodo svoja dela predstavili še Sergej in Aljoša Harlamov ter David Bedrač.
... in literarni sklep na mariborskih ulicah
Na Trgu kulture v Murski Soboti bo Literatura na cesti 29. septembra skupaj z učenci tamkajšnje osnovne šole obudila spomin na Primoža Trubarja in Miška Kranjca, naslednji dan pa bo posvečen Feriju Lainščku, Štefanu Kardošu, Bogdanu Novaku ter Lučki Zorko Titan. V Slovenj Gradcu bodo na Trgu svobode 6. in 7. oktobra na programu Anton Brezovnik, Davorin Trstenjak, Ljuba Prenner in mladi koroški literati.

Zadnja postaja projekta bo Maribor, kjer bo dogodek trajal tri dni. Josipu Jurčiču, Antonu Martinu Slomšku in Prežihovemu Vorancu se bodo posvetili 14. oktobra, v naslednjih dneh pa tudi še udeležencem pesniškega turnirja Založbe Pivec ter mladi generaciji mariborskih pesnikov in pesnic. Sklep projekta bo 17. oktobra, ko bodo med stavbo rektorata univerze in Gledališko kavarno na Slomškovem trgu organizirali predstavitev romanov in dramskih del, ki potekajo v Mariboru ali pa jih je napisal Mariborčan.