Can Šue zase pravi, da
Can Šue zase pravi, da "nikoli ne ureja" svojih zgodb in romanov. "Pograbim pisalo in pišem; vsak dan napišem odstavek. Zadnjih trideset let je že enako. Vse svoje romane, novele in kratke zgodbe napišem linearno, od začetka do konca. Nikoli jih ne urejam ali premetavam posameznih delov z začetka na konec ali obratno. Še posamezne besede redko popravljam. Moji rokopisi so zelo čisti," je povedala v nekem intervjuju. Foto: Omrežje X

Če gre verjeti stavnicam, so letos med najbolj verjetnimi dobitniki nagrade še Haruki Murakami, Margaret Atwood, César Aira, Gerald Murnane in Thomas Pynchon.
Ugledna stavnica Ladbrokes za zmago 71-letne Can Šue razpisuje možnost 10/1. Kako je Švedska akademija odločila v resnici, bo znano v četrtek ob enajstih dopoldne po našem času; prejemnik ali prejemnica nagrade poleg medalje dobi tudi 11 milijonov švedskih kron (skoraj milijon evrov).

"Letošnja tekma za Nobelovo nagrado je še vedno povsem odprta. Zaznali smo sicer veliko zanimanja za Geralda Murnana in Césarja Airo, a največ ljudi še vedno stavi na Can Šue," je stanje na stavnicah za britanski Guardian v imenu Ladbrokes pojasnil Alex Apati.

Can Šue – besedna zveza pomeni "nestaljeni sneg" in je psevdonim za pisateljico Deng Šiaohua – je bila že dvakrat v širšem izboru za mednarodno Bookerjevo nagrado, in sicer z romanom Ljubezen v novem tisočletju ter z zbirko kratkih zgodb Živim v slumih. Rodila se je leta 1953 v pokrajini Hunan, njeni starši so bili v času kulturne revolucije poslani za prisilno delo na podeželju. Dekličina formalna izobrazba se je končala z osnovno šolo.

Če bi letos resnično dobila Nobelovo nagrado, bi postala osemnajsta ženska v zgodovini z Nobelovo nagrado za književnost, tretja zmagovalka iz Kitajske in šele druga, ki še vedno živi na Kitajskem. (Prav tako je še vedno v domovini Mo Jan, ki je Nobelovo nagrado dobil leta 2012).

Opus 75-letnega Murakamija obsega uspešnice, kot sta Norveški gozd in Kafka na obali. Znan je po svojih zgodbah, v katerih prepleta osamljenost sodobnega življenja z absurdnimi situacijami. Njegova dela je mogoče brati v približno 50 jezikih, tudi v slovenščini. Foto: EPA
Opus 75-letnega Murakamija obsega uspešnice, kot sta Norveški gozd in Kafka na obali. Znan je po svojih zgodbah, v katerih prepleta osamljenost sodobnega življenja z absurdnimi situacijami. Njegova dela je mogoče brati v približno 50 jezikih, tudi v slovenščini. Foto: EPA

Stavnice nekaj manj možnosti – 14/1 – za zmago napovedujejo "večnemu nominirancu" Harukiju Murakamiju, ki je zaslovel z več kot ducatom romanov, pa z več zbirkami kratkih zgodb in nekaj neleposlovnimi deli.

Tretje mesto na stavnicah si z možnostjo 16/1 delijo Kanadčanka Margaret Atwood, Američan Thomas Pynchon, argentinski pisec César Aira, avstralski pisatelj Gerald Murnane in grška avtorica Ersi Sotiropoulos. Kanadska pisateljica, ki najbolj slovi po Deklini zgodbi, pa tudi po z bookerjem nagrajenih romanih Testamenti in Slepi morilec, je v zvezi z Nobelovo nagrado omenjana skoraj tako pogosto kot Haruki Murakami. Leta 2017 se je takratni lavreat, Kazuo Išiguro, Margaret Atwood posredno skoraj opravičil. "Iskreno sem mislil, da jo bo vsak hip dobila."

Pri Ladbrokes so pripravljeni sprejeti tudi stave za zmago Anne Carson (20/1), Dona DeLilla (25/1), Ngũgĩja wa Thiong’a (25/1), Salmana Rushdieja (25/1), Karla Oveja Knausgårda (28/1) in Han Kang (33/1).

Nobelovo nagrado so od leta 1901 podelili že 116-krat. Poleg Norvežana Jona Fosseja, ki je nagrado dobil lani, so bili v zadnjih letih med lavreati še Annie Ernaux, Abdulrazak Gurnah, Louise Glück, Peter Handke in Olga Tokarczuk.