Odraslim bralkam in bralcem so namenjeni klubi Andreja Blatnika, Lare Paukovič in Veronike Šoster, bralni klub Tine Bilban in Gaje Kos pa je namenjen mladim od 9. do 12. leta. Prva srečanja bodo potekala v aprilu, zatem pa še v maju in jeseni.

Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Udeležba na klubih je brezplačna, srečanja pa bodo potekala na različnih lokacijah po Ljubljani, so sporočili iz LUD-a Literature. Trije klubi za odrasle so trenutno že zasedeni, a bodo prijave morda znova odprte za naslednje termine, pojasnjujejo.

Sorodna novica Shirley Jackson: V hiši med hribi straši

Princip globokega branja
Prvi klub za odrasle, v katerem bo v ospredju branje in potovanje, bo 12. aprila in ga bo vodil pisatelj, urednik in profesor knjigarstva na ljubljanski filozofski fakulteti – Andrej Blatnik. Obravnavali bodo delo Zvestoba Marca Missirolija.

"Bralne raziskave zadnjih let kažejo, da beremo vse bolj površinsko, plitvo, kar je posledica naraščajočega razumevanja branja kot sproščujoče kratkočasne dejavnosti. Bralni klub bo uveljavil drugačen princip globokega branja: iskal bo skrite plasti literarnega dela in posebno pozornost posvečal načinu, kako je zgodba povedana. Branje bo potovalo po srednjeevropski pokrajini, zgodbe geografsko prehajale ena v drugo, potovale od Milana do Dunaja in premišljale zvestobo osebi, družini, naciji in kulturi," so zapisali.

Dan pozneje bo klub v znamenju žanrskega branja. Vodila ga bo urednica knjižne zbirke Prišleki, literarna kritičarka in Stritarjeva nagrajenka Veronika Šoster. Obravnavano delo bo Shirley Jackson z naslovom V hiši med hribi straši.

Sorodna novica Dino Pešut: Očetov sinko

Kaj konec koncev pomeni preseganje žanra?
"Bralni klub žanrskega branja se bo ukvarjal z deli različnih žanrov, pa naj gre za kriminalke, ki so pri nas v strmem vzponu, srhljivke, fantastične romane in še kaj. Ob izbranih delih bomo spoznavali načine branja žanra in avtorske pristope k žanru. K ustvarjanju lastnega pristopa do žanrskega romana bo udeležence vabil tudi razmislek, kaj konec koncev pomeni preseganje žanra,"
opisujejo organizatorji.

Bralni klub 14. aprila o vsakdanjih odnosih bo vodila pisateljica, publicistka in kulturna novinarka tednika Mladina Lara Paukovič. Obravnavala bo delo Očetov sinko Dina Pešuta.

Bolje razumeti družbo, pa tudi same sebe
"V življenju nas zaznamuje na stotine odnosov: odnosi z bližnjimi, z naključnimi ljudmi, ki nam prihajajo na pot, z živalmi, predmeti; odnosi z in do prostorov, po katerih se gibljemo; do narave in do družbe, do političnih in družbenih vprašanj,"
poudarjajo ob tem v bralnem klubu. Skozi izbrana literarna dela se bodo ukvarjali prav z njimi ter poskušali skoznje bolje razumeti družbo, pa tudi same sebe.

Sorodna novica "Nimam pojma, zakaj pisateljice vsi enačijo z njihovimi junakinjami"

Jeseni bo odprt še klub, namenjen mladim bralkam in bralcem. Kot so ob tem sporočili iz LUD-a Literature, bodo začeli s stripi, nato pa bodo sledile kakovostne knjige vse od ilustriranih do poučnih knjig. Prilagajali se bodo tudi željam in zanimanju skupine. Prvi obravnavani deli sta Joann Sfar: Vampirček gre v šolo ter Tanja Komadina: Fino kolo.

Bralni klub za mlade bosta vodili urednica, literarna kritičarka, avtorica in raziskovalka Tina Bilban, ki se pri svojem delu še posebej posveča področju mladinske književnosti, ter urednica knjig za otroke in mladino, pa tudi za odrasle, literarna kritičarka, prevajalka in avtorica otroških knjig Gaja Kos.