Foto:
Foto:

V obrazložitvi je med drugim zapisano, da način mišljenja in pisanja Alenke Jovanovski presega okvir običajne literarnokritične recenzije ali ocene. Stritarjeva nagrada je namenjena mlademu literarnemu kritiku oziroma kritičarki, z njo pa DSP opozarja tudi na literarno kritiko kot posebno zvrst literature.

Nagrado je podelila žirija v sestavi: Vital Klabus (predsednik žirije), France Forstnerič, Ignacija Fridl, Blaž Lukan, Vasja Predan in Lucija Stepančič. Na podelitvi bodo sodelovali tudi pesniki Primož Čučnik, Andrej Hočevar, Marcello Potocco in Uroš Zupan.

Iz obrazložitve
"Njena kritika seveda analitično opisuje literarno delo v vseh njegovih sestavinah in z vseh plati, tako gleda na estetsko, formalno, ona sama bi rekla tehnopoetsko strukturo in prav tako glede na doživetveno, idejno, spoznavno vsebinsko izpolnjenost. Vse skupaj je utemeljeno na širokem znanju o literaturi in zajema iz globoke osebne privrženosti literaturi kot eni od poglavitnih vrednot v življenju. Ima pa to literarnokritično prizadevanje še nekaj dodatnih dragocenih lastnosti ... Zelo dosledno umešča literarno delo v širše perspektive: najprej v razvojni lok avtorjeve ustvarjalne poti - ne zadostuje mu ozek vpogled zgolj v posamično pesniško zbirko, kateri je kritika namenjena, temveč jemlje v poštev tudi avtorjeva prejšnja dela - nato v zunanje in notranje povezave s sodobniki in končno v najširši kontekst splošne pesniške in kulturne situacije, za katero so značilni še ne povsem ustaljeni tokovi, nastajajoči po valovju postmodernističnega gibanja. Ta širina vidikov brez dvoma daje tej kritiki posebno ceno ... Kritika je napisana s temperamentnim, duhovitim, literarno nadahnjenim, pravim pisateljskim zamahom, ki jo pravzaprav povzdiguje z ravni gole recenzije na raven literarnih esejev ... In končno je ta literarna kritika pomembna zaradi svoje očitne vztrajne težnje po sintetičnosti, po - vsaj začasni - sintezi. Ne izgublja se v podrobnostih in postranskih rečeh, temveč je vseskozi naravnana h globlji naravi obravnavanega literarna dela, k njegovemu bistvu, k avtorjevi izvirni podobi."

Dosedanji dobitniki nagrade
Do zdaj so nagrado prejeli Mitja Čander, Petra Vidali, Ignacija Fridl, Vanesa Matajc, Urban Vovk in Lucija Stepančič.