Muanis Sinanović. Foto: Maša Pirc
Muanis Sinanović. Foto: Maša Pirc

Ena izmed najopaznejših odlik Sinanovićevih kritik je t. i. nesamoumevna kontekstualizacija, pa naj bodo to različne literarno-umetnostne tradicije ali pa teoretično filozofski okviri. "Za to je potrebna tudi določena osebna senzibilnost, ki si jo Sinanović kot kritik tudi dopusti," še beremo v utemeljitvi. "Njegove kritike zaznamuje prepoznaven slog, ki potrpežljivo artikulira večplastnost tako literarnega dela kot konteksta, v katerem se nahajata literatura in kritik sam," piše komisija.

Letošnjega nagrajenca so izbrali predsednik komisije Robert Kuret, lanski nagrajenec, Veronika Šoster in Zoran Pevec.

Letošnji festival Pranger se bo sklenil 9. julija. Foto: Festival Pranger
Letošnji festival Pranger se bo sklenil 9. julija. Foto: Festival Pranger

Nagrajenec se nocojšnje podelitve v Aninem dvoru v Rogaški Slatini ni mogel udeležiti, je pa v zahvalnem pismu ugotavljal, "da je treba kljub rahlemu izboljševanju, opozoriti na sistemsko nezadostnost pri podpori kritiškega poklica", so njegove besede povzeli organizatorji.

Muanis Sinanović (1989) podpisuje štiri pesniške zbirke, knjige esejev in kratkega romana. Za poezijo je prejel nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec (2012) in kritiško sito (2021). Piše predvsem literarne in filmske kritike. Prve večinoma objavlja v reviji LUD Literatura in na portalu Vrabec Anarhist, druge pa v revijah Ekran in Kino ter na radiu Ars. Eseje, kjer premišljuje družbene in umetnostne pojave, objavlja v revijah Razpotja, Maska, Gledališki list in drugih. Deloval je na Radiu Študent, sourejal revijo I.D.I.O.T., portal Kriterij.si ter knjižno zbirko Nova znamenja.

Sorodna novica Memoria

Stritarjevo nagrado so v okviru letošnjega festivala Pranger podelili že 25. leto zapored, z njo pa opozarjajo na izredne dosežke na področju literarne kritike mlajših generacij.

Spodbuda mladim, obetavnim kritiškim avtorjem
Ustanovili so jo na pobudo Vitala Klabusa, ime pa ji je dal pesnik Veno Taufer. Namenjena je mladim, obetavnim kritiškim avtoricam in avtorjem, ki s svojim pisanjem in prodornim ocenjevanjem literarnih del vstopajo na področje kulturnega ustvarjanja in ga s svojo poglobljeno oceno pomembno sooblikujejo.

Na slovesnem večeru je potekalo tudi pesniško branje, na katerem so nastopili avtorji Pranger izbranih pesniških zbirk Natalija Milovanović, Cvetka Lipuš, Kristina Hočevar, Meta Kušar, Kristina Kočan in Jernej Županič.

Sorodna novica Snežni leopard

Devet pesniških zbirk z letnico 2021 so za letošnji Pranger izbrali Silvija Žnidar, Alen Albin Širca in Denis Škofič. Ob pesniških zbirkah naštetih avtorjev so bile izbrane še pesniške zbirke Nine Dragičević, Neže Zajc in Janeza Ramoveša.

Festival Pranger, ki je tudi v 19. izvedbi povezal Ljubljano in Rogaško Slatino, poteka med 6. in 9. julijem. Konceptualna razprava na temo Poezija & jeza pa bo oktobra.

Stritarjev nagrajenec 2022 je Muanis Sinanović
Stritarjeva nagrada za Muanisa Sinanovića