Prvi in najprepoznavnejši filmski Superman je bil danes že pokojni Christopher Reeve, ki je superjunaka upodobil v štirih filmih. Prvega so posneli leta 1978. Foto:
Prvi in najprepoznavnejši filmski Superman je bil danes že pokojni Christopher Reeve, ki je superjunaka upodobil v štirih filmih. Prvega so posneli leta 1978. Foto:
Action Comics No. 1
Izvod stripa Action Comics No. 1 iz leta 1938, v katerem se je svetu prvič predstavil superjunak Superman.
Superman se vrača
Leta 2006 se je v filmu Superman se vrača Superman po skoraj 20 letih vrnil na filmska platna. V filmu Bryana Singerja je superjunaka igral Brandon Routh. Foto: Kolosej
Smallville
Tv-serija Smallville, ki jo snemajo od leta 2001, se osredotoča na prigode Clarka Kenta v najstniških letih, preden si je nadel Supermanovo ogrinjalo. V glavni vlogi nastopa Tom Welling (na fotografiji). Foto: WB

Prodajo so opravili na spletni strani ComicConnect.com. Strip je bil prvič objavljen leta 1938 v zbirki Action Comics No.1, ki velja za stripovski "sveti gral". Strip je s prodajo zamenjal enega zasebnega lastnika za drugega, njuni imeni nista znani.

V stripu, ki je ob izidu leta 1938 veljal deset centov, se superjunak, bojevnik proti kriminalu, predstavlja kot oseba, rojena na drugem planetu, ki se je spustila na Zemljo. V tem primerku se pojavi tudi Lois Lane, ljuba Supermanovemu alter egu Clarku Kentu.

Na svetu le še sto primerkov
Stephen Fischler, utemeljitelj ComicConnecta, je izjavil, da je ta primerek eden izmed samo še preostalih stotih in da obstajajo morda dva ali trije, ki so tako dobro ohranjeni. Lahko mine še deset ali 20 let, preden bo spet na prodaj podoben izvod, je dodal.

Do zdaj je med stripi najvišjo ceno dosegel drug izvod iz iste serije Action Comics No.1, prodali so ga lani za 317.000 dolarjev oziroma 230.000 evrov. Tokratni primerek je dosegel višjo ceno zato, ker je toliko bolje ohranjen.

Temeljni kamen zvrsti superjunakov
Lik Supermana je v več kot 70 letih obstoja dobil status ameriškega kulturnega simbola. Že leta 1932 sta ga ustvarila ameriški pisec Jerry Siegel in v Kanadi rojeni umetnik Joe Shuster, pozneje pa lik prodala podjetju Detective Comics (pozneje DC Comics, op. a.). Tam so lik Supermana naprej razvijali, dodajali so še druge like in si izmišljali nove in nove zaplete, ki jih je superjunak reševal s svojimi nadnaravnimi sposobnostmi.

Leta 1938 se je Superman prvič pojavil v stripu Action Comics No. 1, pozneje pa zaživel v radijskih igrah, tv-oddajah, filmih, časopisnih stripih in videoigricah. Z izjemnim uspehom je Superman postavil temelje zvrsti superjunakov in utrdil njihovo prevlado v ameriških stripih. Že Supermanova podoba je simbolna: nosi modro-rdeče-rumen kombinezon z ogrinjalom, na prsih pa napis, črko S.

V izvirni zgodbi o Supermanu se je superjunak rodil kot Kal-El na planetu Kripton, nato pa ga je še kot dojenčka oče, znanstvenik Jor-El, tik pred uničenjem Kriptona poslal na Zemljo. Dečka sta našla kansaški kmet in njegova žena in ga vzgojila kot Clarka Kenta, ki je odrasel v moškega z neomajnimi moralnimi načeli. Že v mladosti začne Clark opažati svoje nadčloveške sposobnosti, ki jih v odraslosti kot Superman začne uporabljati v korist človeštva ...

Akademiki o Supermanu
Superman je buril duhove tudi v akademskih krogih, med kulturnimi teoretiki, komentatorji in kritiki, ki so raziskovali vpliv in vlogo tega lika v ZDA in drugod po svetu. Umberto Eco se je z mitološkimi lastnostmi lika ukvarjal že v zgodnjih 60. letih, Larry Niven pa je razmišljal o vidikih spolnega razmerja, ki bi ga lik lahko imel z Lois Lane.

Prve zgodbe o Supermanu je zaznamoval čas velike krize, v njih naj bi bilo čutiti tudi levičarske poglede ustvarjalcev Shusterha in Siegla. Superman je nastopal v vlogi družbenega aktivista, ki se bojuje s pokvarjenimi podjetniki in politiki. To naj bi bil, kot je pisal proučevalec stripov Roger Sabin, odsev "liberalnega idealizma Rooseveltovega new deala".

Na Siegla in Shusterja naj bi vplivalo tudi to, da sta bila potomca judovskih priseljencev, zaradi česar naj bi ustvarila "lik, ki se je želel v ameriško kulturo vključiti kot Američan".

Nekateri analitiki so v Supermanu, ki nastopa v vlogi odrešitelja človeštva, videli celo podobnost z Jezusom.