Knjige o Harryju Potterju so gorele že v preteklosti, na primer leta 2017, ko je J. K. Rowling izrazila svoje nestrinjanje s Trumpovo prepovedjo priseljevanja iz sedmih pretežno muslimanskih držav. Foto: AP
Knjige o Harryju Potterju so gorele že v preteklosti, na primer leta 2017, ko je J. K. Rowling izrazila svoje nestrinjanje s Trumpovo prepovedjo priseljevanja iz sedmih pretežno muslimanskih držav. Foto: AP
Sorodna novica Prepoved poučevanja dela Maus, ki govori o holokavstu - zaradi kletvic in ilustracije golote

Tennessee je bila tista zvezna država, ki se je prejšnji mesec znašla na naslovnicah, ker je eden od okrožnih šolskih odborov prepovedal grafični roman Maus, ki obravnava temo holokavsta in je eno od antologijskih del protivojne literature.

"Dobro se zavedamo, v kaj se spuščamo. Kar udarite. Nehajte spuščati demonske vplive v svoje domove," je v objavi na Facebooku zapisal pastor Greg Locke, ki je sicer kontroverzna osebnost, protrumpovski teoretik zarot. "To bo naša redna serija Izganjanj demonov. Dobivamo stvari z vseh koncev, ki jih bomo sežgali. To niso igrice. Čarovništvo in zaklete reči je treba odpraviti." Obred požiga je v živo prenašal prek Facebooka.

Locke verjame, da se ljudje nad njim ne razburjajo zato, ker požiga knjige, ampak zaradi tega, katere knjige požiga: impliciral je, da so njegovi kritiki, celo drugi pastorji, častilci hudiča in podporniki čarovništva. Pozval je tudi k požiganju kart za tarok, tabel ouija, zdravilnih kristalov in "vsega drugega, povezanega z okultnim".

Lockove prireditve v predmestju Nashvilla se je udeležila velika množica ljudi. Nekateri so v plamen metali izvode knjig o Harryju Potterju in serijo Twilight, pa tudi druga leposlovna dela. Pred zažigom je Locke v svoji pridigi govoril, da se "bori proti prostozidarskim hudičem" in "da še ne bo kmalu naredil samomora".

Foto: Facebook/zajem zaslona
Foto: Facebook/zajem zaslona

En sam protiprotestnik
"Ne nameravam se ukvarjati s čarovnicami, s čarovništvom ... Ne bom se ukvarjal z demoni ... Izgnal jih bom v imenu Jezusa Kristusa,"
je ob aplavzu in vriskih napovedal Locke. Lokalni fotograf Tyler Salinas je poročal, da je bil na prireditvi prisoten tudi en sam protiprotestnik, ki je v zrak držal izvoda romana Fahrenheit 451 in Darwinovega dela O izvoru vrst. V ogenj je vrgel knjigo, za katero je trdil, da je bila Sveto pismo.

Požig knjig v Berlinu leta 1933. Foto: US Holocaust Memorial Museum/National Archives and Records Administration, College Park, MD.
Požig knjig v Berlinu leta 1933. Foto: US Holocaust Memorial Museum/National Archives and Records Administration, College Park, MD.

Srhljiv odmev zgodovine
Fotografije s prizorišča so marsikoga spomnile na morda najbolj znan primer javnega požiga knjig: požiga na Opernem trgu (danes: Bebelplatz) v središču Berlina 10. maja 1933. Takrat so univerzitetni študenti zažgali več kot 25 tisoč izvodov "protinemških" knjig in tako napovedali prihajajoči čas represije in cenzure. Približno 40 tisoč ljudi je prišlo poslušat goreč Goebbelsov nagovor, v katerem je obsodil "dekadenco in moralno korupcijo". Takrat so na ogenj med drugim leteli izvodi del Heinricha Manna, Ernsta Gläserja in Ericha Kästnerja.

Duh časa
Zveza ameriških knjižnic (ALA) sicer poroča, da so v zadnjem času prejeli "neprecedenčno" število zahtevkov za prepovedi različnih knjig. Samo do jeseni 2021 so prejeli pritožbe na 330 različnih knjig, medtem ko je bilo v vsem letu 2020 "spornih" samo 156 knjig. "V svojih dvajsetih letih pri ALA-ju se ne spomnim nobenega drugega obdobja, v katerem bi vsak dan dobili več različnih zahtevkov," je v izjavi za javnost zapisala Deborah Caldwell-Stone, vodja oddelka za intelektualno svobodo.

V Teksasu so s polic šolskih knjižnic umaknili skoraj tisoč knjig, za katere so zakonodajalci presodili, da "bi v učencih lahko vzbujale nelagodje, krivdo, tesnobo ali kakršno koli drugo psihološko travmo na podlagi njihove rase ali spola". Med umaknjenimi deli so številne knjige temnopoltih avtorjev, tudi Ta-Nehisija Coatesa.

V januarju so v enem od šolskih okrožij v Misuriju prepovedali roman Najbolj modre oči, v katerem je Toni Morrison popisala izkušnjo temnopolte deklice v času po veliki gospodarski krizi in načela temo inherentnega rasizma v lepotnih standardih.

36 zveznih držav je že sprejelo ali predlagalo zakonodajo, ki v šolskem sistemu regulira poučevanje "kritične teorije rase"; termin je v veliki meri izgubil prvotni pomen in zdaj v očeh nasprotnikov pomeni vsako načenjanje vprašanj rasizma in identitete, ob katerih bi bilo lahko ljudem neprijetno.