Med nominiranimi deli je tudi knjiga Salmana Rushdieja. Foto: EPA
Med nominiranimi deli je tudi knjiga Salmana Rushdieja. Foto: EPA
Lani je nagrado prejel Alan Hollinghurst (za delo The Line of Beauty).

Strokovna žirija, ki ji predseduje Joan Sutherland, je odločala med 109 naslovi. Med najbolj poznanimi avtorji, ki se letos borijo za bookerja, pa so na primer Julian Barnes (prek prve ovire je prišlo njegovo delo Arthur & George), J. M. Coetzee (Slow Man), Marina Lewycka (A Short History of Tractors in Ukrainian) Salman Rushdie (Shalimar The Clown) in Ali Smith (The Accidental).

Izbira je bila težka
Joan Sutherland je ob razglasitvi prvega izbora komisije dejala, da je bilo to leto, kar se tiče kakovosti literature, izjemno. Strokovna žirija je bila celo mnenja, da je šlo za enega najtežjih izborov vse od leta 1969, ko so nagrado podelili prvič. Poleg prestiža in pričakovane boljše prodaje nominiranih del pa bo avtor, čigar ime bo znano oktobra, s slovesne podelitve v londonskem Guildhallu odnesel tudi ček za 50.000 funtov (skoraj 17,5 milijona tolarjev).

Stari 'bookerjevi znanci'
Med letošnjimi nominiranci je nekaj tudi takih, ki se z bookerjem že lahko pohvalijo. Rushdie ga je leta 1981 prejel za delo Otroci polnoči, Coetzee ga je prejel leta 1983 in 1999 (za deli Življenje in časi Michael K in Sramota), Ian McEwan ga je prejel leta 1998 (Amsterdam), Išiguro pa leta 1989 (Ostanki dneva).

Vse bo znano drugi oktobrski ponedeljek
Žirija bo 8. septembra v ožji izbor uvrstila šest del, zmagovalec pa bo znan 10. oktobra. O njem oziroma njej pa bodo odločala žirija, ki jo poleg predsednice sestavljajo še Lindsay Duguid (urednica), Rick Gekoski (pisatelj in trgovec s starinskimi knjigami), Josephine Hart (pisateljica) in David Sexton (urednik).


Preglednica 17 nominirancev za bookerja (avtor, naslov):

Aw, Tash

The Harmony Silk Factory

Banville, John

The Sea

Barnes, Julian

Arthur & George

Barry, Sebastian

A Long Long Way

Coetzee, J. M.

Slow Man

Cusk, Rachel

In the Fold

Išiguro, Kazuo

Never Let Me Go

Jacobson, Dan

All For Love

Lewycka, Marina

A Short History of Tractors in Ukrainian

Mantel, Hilary

Beyond Black

McEwan, Ian

Saturday

Meek, James

The People’s Act of Love

Rushdie, Salman

Shalimar The Clown

Smith, Ali

The Accidental

Smith, Zadie

On Beauty

Thompson, Harry

This Thing Of Darkness

Wall, William

This Is The Country