Bo tudi letos, tako kot lani, zmagal roman, ki ga razglašajo za favorita? McCarthyjevo pisanje po mnenju žirije spominja na Bolaña, Becketta in Pynchona, kar nikakor niso zanemarljive reference ... Foto:
Bo tudi letos, tako kot lani, zmagal roman, ki ga razglašajo za favorita? McCarthyjevo pisanje po mnenju žirije spominja na Bolaña, Becketta in Pynchona, kar nikakor niso zanemarljive reference ... Foto:
Peter Carey: Parrot and Olivier in America
Peter Carey v svojem novem romanu z menjavanjem perspektiv (med služabnikovo in gospodarjevo) naslika malce drugačen portret kovanja ameriške neodvisnosti in demokracije.

Sodniki so pri krčenju izbora na zadnjo šesterico izločili tako The Slap (Klofuta), roman Christosa Tsiolkasa, zgodbo o posledicah klofute, ki jo prisolijo otroku na družinskem pikniku, ki je "neverjeten mizogin" ali pa "napeta kot struna od prve do zadnje strani" - odvisno, koga vprašate - kot tudi favorita dozdajšnjih ugibanj, peti roman Davida Mitchella, The Thousand Autumns of Jacob de Zoet. Namesto tega sta med finalisti znašla že dvakratni zmagovalec Peter Carey (z romanom Parrot and Olivier in America) ter irska pisateljica Emma Donoghue s srhljivo aktualnim romanom Room (Soba), "fritzlovsko" pripovedjo o materi in sinu, ki leta preživljata ujeta v majhni sobici.

Med najboljših šest so se uvrstili še The Long Song Andree Levy, zgodba o zadnjih letih suženjstva na Jamajki, The Finkler Question Howarda Jacobsona (duhovita pripoved o judovski družini v Angliji); eksperimentalni roman C Toma McCarthyja (zgodba o radiskem operaterju med prvo svetovno vojno, ki pobegne iz nemškega zaporniškega taborišča); ter roman In a Strange Room, v katerem Južnoafričan Damon Galgut opisuje potovanje po Grčiji, Indiji in Afriki.

"Izjemna čast in vznemirljiv izziv je bilo širši izbor trinajstih romanov zožiti na šest izjemnih del," je v izjavi za javnost zapisal predsednik žirije Andrew Motion. "Prepričani smo, da smo izbrali romane, ki zastopajo široko tematsko in slogovno paleto, obenem pa nudijo globobok svojevrsten užitek." Preden so imeli "samo" 13 kandidatov, so jih imeli 138 - med drugim sta od takrat izpadla še dva dozdajšnja bookerjeva nagrajenca, Martin Amis (The Pregnant Widow) in Ian McEwan (Solar); Carey je tako edini med nominiranci, ki je bookerjevo nagrado že dobil - in 12. okobra lahko postane edini, ki jo bo dobil trikrat (s konkurenco je pometel že v letih 1988 in 2001, z romanoma Oscar and Lucinda in True History of the Kelly Gang). Roman Parrot and Olivier in America je postavil v 19. stoletje: Oliver je francoski aristokrat, ki se poda v "novi svet" - menda zato, da bi preučil tamkajšnje zapore, v resnici pa zato, ker skuša obvarovati vrat pred revolucijo v domovini. "Parrot" je tukaj sin popotnega britanskega tiskarja, ki naj bi za njim vohunil in obenem nanj popazil.

FINALISTI SO:

Peter Carey: Parrot and Olivier in America
Emma Donoghue: Room
Damon Galgut: In a Strange Room
Howard Jacobson: The Finkler Question
Andrea Levy: The Long Song
Tom McCarthy: C


Recenzenti, literarni kritiki in uredniki pri raznih britanskih založbah se nagibajo k mnenju, da bi nagrada znala iti v roke Tomu McCarthyju, povzema The Guardian. "Vest, da se David Mitchell ni znašel v končni šesterici, bo sprožila jok in stok in škripanje z zobmi v literarnem svetu, a morda je to koristen opomnik na neodvisnost in nepredvidljivost bookerja," je komentiral Simon Burke, urednik pri založbi Waterstone's. "A to je še vedno izjemen izbor, vreden, bookerjevega pečata. Carey in Levyjeva sta močna kandidate, a sam bi stavil na Toma McCarthyja. Več ljudi kot prebere C, bolje bo."

Na stavnicah se na drugo mesto uvrščata Donoghue in Galgut (v zadnjega neki anonimni ljubitelj stav verjame tako zelo, da je nanj položil 400 funtov), na rep seznama pa Jacobson, čigar možnost za zmago ocenjujejo na osem proti ena.