Razstavo odpirajo ob prazniku Občine Sežana drevi ob 20. uri, na ogled bo do 9. oktobra. Na odprtju bo umetnika in njegovo delo predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

Klavdij Tutta je v razstavo Mediteranske zgodbe vključil različne cikle iz obdobja zadnjih petih let. Foto: Kosovelov dom
Klavdij Tutta je v razstavo Mediteranske zgodbe vključil različne cikle iz obdobja zadnjih petih let. Foto: Kosovelov dom

"Krajina je avtorjev navdih, je pot in energija"
Akademski slikar Klavdij Tutta iz primorsko-mediteranskega prostora, ki se mu posveča v svojem ustvarjanju, črpa navdih in energijo, ki jo pretaka tudi v likovna dela. "V tem prostoru pa lahko skupaj z avtorjem zremo še dlje in sežemo globlje ter skozi krajinske danosti in figuralne elemente spoznavamo zgodbe, ki spodbujene preko zunanjih dražljajev začnejo pripovedovati osebne zgodbe, razkrivati avtorjevo videnje in njegovo najbolj intimno čutenje. Krajina je avtorjev navdih, je pot in energija, ki jo polnomočno pretaka v različne likovne artefakte," je zapisala Anamarija Stibilj Šajn.

Po besedah umetnostne zgodovinarke gre za avtorja, ki presega navdihujočo, stvarno podobo in jo spreminja v oseben, intimen odsev resničnosti, podan skozi skrbno izbrana, likovno in vsebinsko osmišljena izrazna sredstva. Primorski svet v njegovih delih tako ne nastopa po ustaljenih ikonografskih shemah, temveč Tutta zanj išče lastna, reinterpretirano podana videnja.

Risba, ki mnogokrat potone pod nanose barve
Njegove vizije pokrajine že skoraj 40 let predstavljajo vračanje k realnemu pogledu, da lahko Tutta prek njega odpira svojega, introspektivnega. Tokratni razstavni pogled zajema različna dela, ki pripadajo ciklom iz obdobja zadnjih petih let. Predstavljajo izsek iz ustvarjalne poti in hkrati pomemben del njene kontinuitete. Da je tudi odličen risar, pa dokazuje v svojem slikarskem opusu, čeprav risba mnogokrat potone pod nanose barve in ostaja le še slutena eksaktna obrisna linija.

Leta 1958 rojeni Klavdij Tutta se poleg slikarstva in risbe posveča tudi grafiki, risbo in objekti. Pomembno vlogo odigrava tudi pri povezovanju likovnih ustvarjalcev, organiziranju razstav, delavnic, festivalov in drugih likovnih manifestacij. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, tako doma kot v tujini.