Samuel Beckett (1906–1989). Foto: Reuters
Samuel Beckett (1906–1989). Foto: Reuters

Irski pisatelj, dramatik in nobelovec, ki se je najbolj proslavil z antidramo Čakajoč Godota, se je leta 1961 poskušal skrivoma, stran od oči javnosti, poročiti s Suzanne Déchevaux-Dumesnil, in sicer na matičnem uradu v Kentu. Ta dogodek je zdaj navdihnil multimedijski dogodek na prihajajočem knjižnem festivalu Folkestone. Tam bodo velika pisateljska imena, kot so Helen Oyeyemi, Rupert Thomson in Eimear McBride, brala svoje avtorske monologe o skrivnostni poroki, napisane z vidika tistih, ki so bili tedaj navzoči.

Kot poroča Guardian, sta se bodoča zakonca leta 1961 iz Pariza odpeljala v Kent in se tam za dva tedna prijavila v hotel Bristol v Folkestonu. Večere je dramatik preživel v lokalnih pubih in pisal dramo Happy Days, ob čemer so se kentovska imena Borough, Green in Sevenoaks uvrstila v njegov drugi osnutek drame.

Novinar je skoraj razkril skrivnost
V upanju, da bo ostal anonimen v Folkestonu, se je bodoči nobelovec v hotelu prijavil pod imenom Barclay. Novinar Daily Expressa je skoraj razvozlal skrivnost in poklical Beckettovega literarnega agenta Johna Calderja, da bi ga vprašal, ali je moški, ki naj bi se poročil v Folkestonu, pravzaprav dobro znan avtor. Calderju je novinarja uspelo prepričati, da je Beckett na počitnicah v Afriki.

Poroka pa se je morala nujno zgoditi v Angliji, da bi Suzanne Déchevaux-Dumesnil po Beckettovi smrti podedovala pravice do njegovega dela, pišejo na Guardianu. Par je bil predtem skupaj že vrsto let, toda Beckett je bil obenem tudi v zvezi z urednico in prevajalko na BBC-ju, Barbaro Bray.

Na televizijskih sprejemnikih iz šestdesetih let
Občinstvo bo na festivalu, ki se začne v petek, lahko sledilo Beckettovim korakom po Folkestonu, obiskalo hotel, pivnico in sklenilo pot na matičnem uradu. Na vsaki lokaciji bodo na televizijskih sprejemnikih iz šestdesetih let prejšnjega stoletja predvajali izmišljene monologe iz perspektive receptorke hotela Bristol, novinarke Daily Expressa in priče s poroke, ki jih berejo igralci Jade Anouka, Russell Tovey in Harriet Walter. Film, ustvarjen na podlagi celotnega dogodka, bo za spletno občinstvo predvajan 13. junija.

Presenetljiva sopostavitev Becketta in Folkestona lahko osvetli primer, kako se prepletata umetnost in življenje Nobelovega nagrajenca.

-

Pisatelj Rupert Thomson, ki je napisal monolog z vidika poročevalca, je povedal takole: "Zdelo se mi je, da vse skupaj zveni nekako absurdno ali pa popolno – ne morem se odločiti, kaj je primernejše za Becketta."

"Presenetljiva sopostavitev Becketta in Folkestona lahko osvetli primer, kako se prepletata umetnost in življenje Nobelovega nagrajenca," je dejal Seán Doran, ki je kustos festivala.

Knjižni festival Folkestone s tematskim okvirom Oblika stvari, ki prihajajo, traja od 4. do 13. junija. Gostje bodo raziskovali prihodnost vprašanj rase, okolja in tehnologije.