Samuel Beckett je bil še eden v vrsti književnikov, ki so jih mučile duševne težave, vendar so obenem spodbujale njihovo literarno ustvarjanje. Foto:
Samuel Beckett je bil še eden v vrsti književnikov, ki so jih mučile duševne težave, vendar so obenem spodbujale njihovo literarno ustvarjanje. Foto:
Samuel Beckett: Izbrana dela
Ob odprtju razstave bo Cankarjeva založba predstavila tudi svoj projekt Izbrana dela Samuela Becketta. Foto: RTV SLO
Dante Alighieri
Dante Alighieri - pisec, ki ga Beckett nikoli ni nehal občudovati.

Posledica tega sporazuma je razstava o življenju in delu irskega dramatika in pisatelja. Odprtje postavitve na filozofski fakulteti je pospremila predstavitev Izbranih del Samuela Becketta, ki jih je v zadnjih treh letih izdala Cankarjeva založba. Razstava o velikem literatu, ki je močno vplival na razvoj svetovne književnosti 20. stoletja, je nastala pod okriljem kulturnega oddelka pri irskem zunanjem ministrstvu.

Vedno aktualna Božanska komedija
Samuel Beckett je dokaz, da imajo tudi najboljši literarni ustvarjalci vzornike. Beckettov stalni vir navdiha je bil italijanski zgodnjerenesančni avtor Dante Alighieri oziroma njegovo epsko delo Božanska komedija. Celotno ustvarjalno obdobje je Beckett svoja dela bogatil s podobami trpljenja, ki jih je v Božanski komediji zares nazorno opisal Dante. Še bolj nazorna ponazoritev Beckettovega navdušenja nad Božansko komedijo pa je ena izmed posebnosti okolja, v katerem je decembra 1989 umrl Beckett. Na njegovi nočni omarici je ležala Božanska komedija.

Neuspeh prvega romana
Beckett je močno spoštoval tudi druge literate in mislece. Prva pesnitev, ki jo je izdal, je namreč nastala po motivih iz življenja francoskega filozofa Reneja Descartesa. To je bilo delo s sicer zelo zgovornim naslovom Whoroscope (Kurboskop). Začetke Beckettove literarne kariere je sicer zaznamovala njegova kritiška dejavnost. Med drugim je razčlenjeval dela Jamesa Joycea in Marcela Prousta, svoj prvi roman pa je dokončal v začetku tridesetih. To je bilo besedilo Dream of Fair to Middling Women, ki pa ga ni hotela izdati nobena založba. Roman je zato predelal v zbirko novel z naslovom More Pricks than Kicks (Več osti kot slasti).

Naporen boj z notranjim svetom
Literarni opus Samuela Becketta so zaznamovale tudi njegove psihološke težave. Mučili so ga napadi panike, tesnobe in depresije, zato se je odločil tudi za obiskovanje psihologa, pritegnila pa ga je tudi psihoanaliza. V posameznih odlomkih romanov Murphy in Watt lahko zasledimo tudi drobce njegovih "seans" pri psihologu. Rahlo čudno psihološko podlago lahko zasledimo tudi pri številnih likih Beckettove dramatike, za katere vrhunec smemo verjetno razglasiti dramo Čakajoč Godota, ki si je po pridobitvi statusa intelektualne uspešnice zaslužila tudi sloves najbolj revolucionarne in vplivne drame dvajsetega stoletja. Dramo Čakajoč Godota seveda najdemo tudi na razstavi irskega veleposlaništva, ki skuša življenje in delo Samuela Becketta predstaviti čim izčrpneje.