Pri stanovanjski hiši Aloni na Antiparosu so s pomočjo tradicionalne podeželske tehnike kamnitih teras uresničili stanovanjsko strukturo, ki se nevsiljivo zlije z svojim okoljem. Foto: Obalne galerije Piran
Pri stanovanjski hiši Aloni na Antiparosu so s pomočjo tradicionalne podeželske tehnike kamnitih teras uresničili stanovanjsko strukturo, ki se nevsiljivo zlije z svojim okoljem. Foto: Obalne galerije Piran
Peretti
Prenovo hiše z mlinom ob reki v Vicenzi odlikujeta elegantna in premišljena sodobna interpolacija v zgodovinsko infrastrukturo. Foto: Obalne galerije Piran
Piranski dnevi arhitekture
Dobitnik študentskega priznanja Piranesi, Paviljon iz lesenih palet. Foto: Obalne galerije Piran
Sklep arhitekturnih dni v Piranu

Mednarodno nagrado Piranesi prejme biro Deca ARCHITECTURE iz Grčije za stanovanjsko hiša Aloni na Antiparosu. Kot je zapisala žirija, smo priča tradicionalni podeželski tehniki ohranjanja kamnitih teras, ki je bila izhodišče oblikovanja stanovanjske strukture v krajinsko intervencijo.
Mednarodno priznanje Piranesi je šlo v roke Studia Insito (Laura Peretti) iz Italije za prenovo hiše z mlinom v Vicenzi in Cukrowicz Nachbaur Architekten za Občinski center St. Gerold. Italijanski biro se je izkazal z elegantno in premišljeno sodobno interpolacijo v zgodovinsko infrastrukturo, Cukrowicz Nachbaur Architekten pa so navdušili s kompleksnim socialnim programom, umeščenim v zahteven nagnjen teren, ki ga odlikujeta kakovostna obrtniška spretnost in subtilna oblika.

Na mednarodni razstavi za nagrado Piranesi je letos sodelovalo 31 projektov, in sicer iz Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Italije, Slovaške in Slovenije.

Slavje študentov dunajske univerze
Mednarodno študentsko priznanje Piranesi so prejeli avtorji Paviljona iz lesenih palet. Gre za delo študentov Gregorja Pilsa in Andreasa Clausa Schnetzerja ter mentorjev Karin Stieldorf in Pekka Janhunena s Tehnične univerze na Dunaju. "Uporaben projekt odlikujejo enostavni standardizirani elementi in premišljen proces gradnje."

Tekmovanje za študentsko priznanje Piranesi je letos prvič potekalo v mednarodni konkurenci in drugič z mednarodno žirijo. Žirija je izbirala med šestnajstimi razstavljenimi deli študentov Fakultete za arhitekturo iz Ljubljane, Maribora, Trsta, Pescare, Zagreba, Splita, Gradca in Dunaja.

Žirijo so sestavljali ...
O letošnjih nagrajencih je presojala žirija v sestavi Milton Braga (MMBB, São Paulo), Vang Šu (Amateur Architecture Studio, Hangzhou), Aaron Tan (RAD, Hongkong), Maruša Zorec (Arrea, Ljubljana), Shelley McNamara in Yvonne Farrell (Grafton Architects, Dublin), Diébédo Francis Kéré (Kere Architecture, Gando in Berlin), Saša Randić (Randić&Turato, Rijeka), John Wardle (John Wardle Architects, Melbourne), Robert McCarter (Washington University, St. Louis) in predsednica žirije Shelley McNamara.

Sklep arhitekturnih dni v Piranu