Kot je na junijski novinarski konferenci o poletnem dogajanju v Škofji Loki povedal koordinator in vodja Hafnerjevega memoriala Tine Hafner, se tudi z letošnjim programom ne bodo izneverili tradiciji, ki festival krasi že vsa leta. "Na sporedu bodo različne debate, filmske projekcije, obilica koncertov in delavnice," je napovedal. Med različnimi prizorišči je omenil Puštalski grad, kjer bodo potekali trije večji koncertni večeri in en pripovedovalski večer.

Organizatorji so med številnimi koncerti, ki jih prinaša festival, posebej omenili izvajalce, kot so Klemen Klemen, Koala Voice, Ezy-G & YNGFirefly, Svojat, Nejc Pipp, It's Everyone Else in Niko Novak. Hafner pa je omenil tudi koncert zasedb Kultivator, Green Crack in Tvrold, ki bo v ponedeljek in kaže na to, da je pank kot glasbeni žanr s svojo miselnostjo še kako živ.

Prvi dogodek v sklopu praznovanja petnajstletnice Hafnerjevega memoriala se je odvil že konec maja, ko je nastopil dvojec Still Corners. Kot je pojasnil Hafner, je bil omenjeni koncert podaljšek lanskega festivala, saj bi se moral zgoditi na začetku avgusta, a ga je odnesla vodna ujma.

Tine Hafner je že leta 2005 organiziral 1. Alter-Fest, pri čemer mu je na idejni ravni pomagal tudi njegov oče Peter. 5. Alter-Fest, v letu, ko je Peter umrl, je festivalska ekipa podnaslovila In Memoriam prof. Peter Hafner, kar se še danes šteje kot prvi Hafnerjev memorial.

Festival je še zdaj tako v imenu kot tudi vsebini namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega polja.