Letošnja 24. izdaja bo izpostavljala povezavo med glasbo in plesom, v festivalskem delu pa bo mogoče slišati 11 koncertov, med katerimi bo tudi nastop dobitnika skladateljske nagrade jazzon Luke Zabrica.

Z nagrado jazzon v Novem mestu izpostavljajo ustvarjalnost mladih slovenskih glasbenikov ter ponujajo finančno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo zmagovalni skladbi in avtorju. S tem je jazzon postal odskočna deska mladim slovenskim skladateljem ter povezovalni člen med glasbeniki, organizatorji, selektorji in slovenskim medijskim prostorom.
Na letošnji razpis je prispelo 20 prijav mladih avtorjev, pri čemer je strokovna komisija opazila, da se raven prijavljenih skladb vsako leto zvišuje.

Komisija, ki so jo sestavljali skladatelj in kitarist Reinier Baas, trobentač Igor Matković, kontrabasist Robert Jukič, glasbeni kritik Jaša Bužinel in glasbenica Ana Čop, je ocenjevala kakovost in razvoj tematskega materiala, izvirnost ter svežino, koherentnost celotne skladbe ter tehnično kompozicijsko dovršenost. Kot je zapisala ob izboru, prispele skladbe kažejo na veliko pestrost in raznolikost avtorjev, obenem pa tudi na drzne avtorske ideje.
Poleg prve nagrade, ki jo bo Zabric prejel za skladbo Skitnička suita, je komisija drugo nagrado podelila Janu Lovšinu za skladbo To be Human, tretjo pa Patriciji Škof za Binding Flowers.

"Tri nagrajene kompozicije so si tematsko in žanrsko različne, a so vse zelo uspešne v jasnem podajanju harmonske, motivične in tematske strukture. V skladbah je mogoče opaziti drzne in nepričakovane ideje, ki pa so spretno integrirane v celoto ter hkrati skladbam vlivajo močno osebnost, izvirnost in svežino," je zapisala komisija.

Zabric se bo na festivalu predstavil 14. avgusta, med nastopajočimi pa bodo še Bojan Cvetković Quartet in Bojana Vunturišević iz Srbije, Reinier Baas & Ben Van Gelder iz Nizozemske ter Kristijan Krajnčan in Vollmaier iz Slovenije. Slogan letošnjega Jazzintyja je Življenje je ples, so po današnji novinarski predstavitvi sporočili iz Zavoda Novo mesto.

Festival se bo sklenil s koncertom udeležencev delavnic, ki jih bodo vodili Lucy Woodward za vokal, Henry Hey za klavir in klaviature, Reinier Baas za kitaro, Jim Black za bobne, Robert Jukič za bas, Alex Sipiagin za trobento in trobila ter Ben van Gelder za saksofon in pihala. Mentor combozasedbe je Jaka Arh.