Na tej se bodo predstavili Uršula Berlot, Peter Purg, Maja Smrekar in Miha Štrukelj.

Koprčanka Nataša Segulin se je s fotografijo začela ukvarjati relativno pozno, po upokojitvi. Kmalu je začela razstavljati in ne preseneča, da se je s svojim četrtim ciklom Lumen enako samozavestno in radovedno podala v še en specifičen način ustvarjanja, v "pisanje" fotografske knjige, je k razstavi, ki jo organizirajo Obalne galerije Piran, zapisala umetnostna zgodovinarka Renata Štebih.

Avtoričina vizualna pripoved je in ni zgodba neke stavbe. Prej je pričevanje o pogledu, ki najprej bere likovno. Abeceda uravnoteženega, skladnega in minimalističnega, izčiščenost, ritmičnost oz. ponavljanje preprostih arhetipskih oblik, otipljivost tekstur in izraziti kontrasti med svetlobo in senco so stalnice njenega opusa. Prav tako kakor občutja miru, tišine in harmonije, ki jih polaga tudi v nekdanji servitski samostan, z upanjem na svetlo prihodnost.

Povod za pripoved o lumnu je ljubezen do umetnosti in kulturne dediščine, osebna vpetost v fizični prostor, v mesto Koper in lastna doživljanja, povezana s stavbo, iz katerih izhaja tudi ime cikla. "Lumen kot luč, svetloba in sreča ter radost ob rojstvu mnogih Primorcev in Istranov, tukaj sem bila rojena jaz in vsi moji ... luč tudi kot upanje na boljši jutri," je umetnostna zgodovinarka povzela besede Nataše Segulin.

Društvo likovnih umetnikov Insula pa v istoimenski galeriji drevi predstavlja razstavo Prašne površine – Umetnost kot misel o naravi, ki je nastala v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem.

Peter Purg je avtor, čigar izkušnja je tako na teoretski kot na performativni ravni ključna za izoblikovanje skupinskega manifesta v obliki grajene podobe in hibridnih objektov. Avtor je med številnimi svojimi prispevki in nominacijami tudi v vlogi kustosa oz. vodje projektov.

Maja Smrekar raziskuje polje med znanostjo in umetnostjo. Smrekar uvrščajo med predstavnike t. i. hibridne umetnosti. Razstavljala je v več kot 20 državah in izvedla več kot sto razstav. Med pomembnejše nagrade, ki jih je prejela do zdaj, sodita zlata nika s festivala Ars Electronica in nagrada Prešernovega sklada.

Uršula Berlot je predstavnica videoumetnosti in novih medijev z obravnavo organsko in algoritemsko generiranih podob. Avtorica je prejemnica številnih nagrad, med njimi tudi priznanja Riharda Jakopiča.

Miha Štrukelj je slikar in eden vidnejših predstavnikov slikarstva srednje generacije. V svojih delih obravnava podobo in njeno razsežnost tako na slikarski ravni kot urbani prostorski asimilaciji razsežnosti vizualne umetnosti. Štrukelj je med raznim svojim delom predstavljal Slovenijo na beneškem bienalu leta 2009.